torsdag 11 juli 2013

Mattias Gardell: Islamofobi genom historien


Franska kolonisatörer anländer till nordafrika

Ett videoföredrag av Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap vid Uppsala universitet. Föredraget hålls på engelska, men är textat på svenska. Gardell menar att medias onyanserade bild av muslimer är en av orsakerna till den våg av antimuslimska stämningar som sveper fram över västvärlden. Ni som läst hans bok Islamofobi får mängder med nya exempel på den västerländska islamofobins historia. Ni som inte läst boken kan nu köpa den i pocket för ynka 53 kronor. Gör det.

2 kommentarer:

Saladin sa...

Mycket bra föreläsning av Gardell. Från samma dag finns också en föreläsning av Sara Jseph som också är mycket intressant. Båda var i linje med ett inlägg som jag hade jobbat med ett tag. Publicerade idag och länkat hit. Detta med kodat språk tror jag orsakar betydligt mer skada än vad man bedömer i helhet.

Anonym sa...

Har varit på samma föreläsning av Gardell och jag tycker den är rejält vinklad och alldeles för färgad av Gardells egen politiska uppfattning. (pro-palesta och anti-amerikan som han är) Som vetenskapsman borde han förhålla sig med objektiv. Man får dessutom intrycket att kristna genom historien är bad guys medan muslimer är good guys. Det är kristna som ägnat sig åt masskrer, nidbilder osv. Verkligheten är naturligtvis att kristna och muslimer är precis lika mycket bad guys.