fredag 12 juli 2013

Rasister, islamofober och en ledarskribent

Igår natt tittade jag in på rasistbloggen Avpixlat, där jag nu åter får kommentera efter en längre tids blockering Jag skrev en kort och hovsam kommentar, samt länkade till den kommande utställningen på Värmlands museum, 1001 inventions – the enduring legacy of Muslim civilization Sedan   brakade det loss. Jag tillskrevs åsikter jag aldrig gett uttryck för och diverse mindre smickrande personliga egenskaper som jag ansågs besitta. En kommentar avslutades med följande salva:

"Jag spyr f*n på politiserade lögnare som dig, mussen bakom 1001 lögner, och dom avskyvärda människor som sprider detta muslim-suprematistiska gift, för att försöka indoktrinera oskyldiga barn till att välkomna folkmordspolitiken, och västvärldens undergång.

Såna som du är inte bara korkade, hjärntvättade och saknar all förmåga till kritiskt tänkande, ni är helt igenom ondskefulla! Ondskefulla!"

Jag blev inte särskilt förvånad. Efter ett tiotal år på diverse internetforum är jag van vid att bli kallad både det ena och det andra av anonyma, hatfyllda rasister och islamofober. Att det får passera som en icke olämplig kommentar på den SD-lierade bloggen är i mina ögon inte heller på något sätt uppseendeväckande. De är sådana de är.

Senare under natten gjorde jag ett av mina många besök på Twitter. Ett av de senaste tweeten i mitt flöde var skrivet av Sara Abdollahi, som gjorde mig uppmärksam på att hon skrivit en ledare i helagotland.se. Hon presenterar sig med dessa ord i Twitter-profilen:

"Frilansjournalist och debattör som b.l.a skriver för Feministiskt perspektiv & krönikör på ETC och Sourze. Welcome to the jungle!"

Ledaren hade rubriken "Som ateist glädjer jag mig idag åt Ramadan". Klart att jag blev nyfiken och måste läsa. Hon skrev att "en vanlig fördom om Ramadan är att de som fastar avstår ifrån mat på dagen och frossar hela natten." En sådan grov generalisering av fastande muslimer är naturligtvis helt uppåt väggarna felaktig, men visst förekommer det en omfattande "överkonsumtion". Dessutom hamnar stora mängder mat i soptunnorna. Detta tas upp år efter år av tidningar världen över. Själv har jag bland annat skrivet blogginläggen Sanningen om Ramadan och Ramadan - muslimernas matorgie Vad som hände när jag påpekade att det trots allt fanns en del sanning i dessa "fördomar" kan ni se nedan.

Klicka på bilden för större format

Och varför tar jag upp detta? Jo, jag tycker mig se beröringspunkter i attityden hos Abdollahi och många skribenter på diverse islamofobiska bloggar och hemsidor, nämligen; oviljan att söka kunskap och vara öppen för att lyssna på andras åsikter, inte bara vifta bort dem som falska. Kanske är det jag som har för höga förväntningar på en ledarskribent på en etablerad nättidning som helagotland.se, men nog hade jag väntat mig att ledarsidan skrevs av någon som åtminstone hade visst  intresse av att inhämta information från nyhetskällor på nätet och inte avfärda dem med motiveringen att det behövs inte för "jag har frågat människor".

Uppdaterad 2013-07-15 02.59:

"Ramadan has become the most important commercial and consumption season in the Arab world."

Noisy Ramadan Saudi Gazette

2 kommentarer:

Esma Khammar sa...

Tack, mycket insiktsfullt. Det jag själv kommit fram till är att de inte VILL bli överbevisade. De bryr sig inte om bevis och fakta eller vetenskap utan de är FAST ÖVERTYGADE att vissa människor är LÖGNARE och deras känsla inför denna "sanning" är så STARK att de struntar i all sanning och därmed är det omöjligt att prata med dem annat än vänligt tills de är redo för att acceptera bevis.

E sa...

Salaam.
Det frossas mkt på ramadan faktiskt, de kan man erkänna. tyvärr. eentligen så ska man ju äta som vanligt men vanlig mat osv men de känns lite speciellt när man bryter fastan tsm, o då vill man ju göra speciell god mat :) men tyvärr in handlas det mer mat på ramadan än övrigt.. typ som inför jul :)