tisdag 24 september 2013

Mina aktieaffärerI slutet av 90-talet fanns det x antal 100-tusen kronor på mitt bankkonto som jag hade för avsikt att placera på bästa möjliga sätt. Vid den tiden pratades det vitt och brett, även bland lågavlönade arbetare, om möjligheten att göra stora, snabba pengar på aktier och aktiefonder. Och IT-branschen var det nya Klondike Själv visste jag inte ett smack om den där typen av investeringar, men bestämde mig för att läsa på. Under tre månader plöjde jag igenom mängder med finanslitteratur och prenumererade på flera aktierelaterade tidskrifter. Sedan var jag mogen att kasta mig in på börsen. Trodde jag.

Ett klokt råd jag tagit till mig var att bara investera i företag vars verksamhet jag förstod mig på, så de första aktier jag köpte var i Spendrups bryggeri, som då fortfarande var börsnoterade. Aktien hade gått ner ganska kraftigt och jag antog att det berodde på att den föregående sommaren hade varit regnig och kall, vilket innebar att folk drack mindre. Sannolikheten för att den kommande sommaren skulle bli lika bedrövlig bedömde jag som liten. Naturligtvis var anledningen till nedgången i aktien betydligt mer komplicerad än så, men det begrep jag inte. Efter några månader hade aktievärdet ökat med 30 procent och jag sålde mitt innehav. Aha, var det så här enkelt att tjäna pengar, tänkte jag.

Under de följande åren var jag helt uppslukad av aktier och aktiefonder. Jag tillbringade en stor del av min fritid på olika aktieforum och finanssidor på nätet. Minns hur jag en kväll satt som klistrad framför datorn och följde utvecklingen på NASDAQ-börsen i realtid under en av dess kraftiga uppgångar, trots att jag inte ägde några aktier som var noterade där. Ibland satt jag uppe till sent på natten bara för att få se hur Tokyo-börsen öppnade.

Jag höll mig dock borta från IT-aktier. Till att börja med. Mina senare investeringar i IT-företag och IT-fonder kan sammanfattas med ett enda ord: Katastrof. Jag gick in i bubblan när de flesta redan var på väg ut och flera av mina IT-aktier, vars förväntade värdeökningar endast byggde på substanslösa förhoppningar, sjönk i värde med över 90 procent. En dag fick jag helt enkelt nog av den aktiehysteri som under flera år haft mig i sitt grepp. Jag sa "tack och adjö" och sålde alla mina aktier. Utom en.

Sommaren år 2000 noterades ett litet uppsalaföretag vid namn 03 Games på Aktietorget. De ägnade sig åt att utveckla dataspel, men hade ännu ingen produkt på marknaden. Jag tyckte det skulle vara häftigt att äga lite aktier i bolaget och köpte 2000 till introduktionspriset sex kronor. Ett hutlöst överpris förstod jag först långt senare. I augusti år 2000 köpte O3 Games dataspelsföretaget Starbreeze och bytte även till det namnet. Bolagets framgångar var mycket blygsamma, om man nu över huvud taget kan tala om framgångar i bemärkelsen ökat aktievärde. En av bolagets tidiga VD:n tycks haft som affärsidé att berika sig själv och sina närstående genom återkommande nyemissioner Visst har Starbreeze genom åren levererat några riktigt bra spel, men, som sagt, vinsterna i kronor och ören har i stort sett lyst med sin frånvaro.

Under de tretton år jag ägt aktier i Starbreeze har jag tecknat mig fullt ut vid alla nyemissioner. När förhoppningarna periodvis varit stora inför kommande spelsläpp har jag även köpt på mig mer aktier. Jag målade in mig själv i ett hörn. Mina alternativ var, som jag såg det, att hänga på vid nyemissioner eller sälja av med stor förlust. Jag valde alltså det första alternativet och har därmed samlat på mig ett ansenligt antal aktier genom åren. När Starbreeze i februari förra året släppte storspelet Syndicate, som de utvecklat på uppdrag av Electronic Arts, en av världens största spelförläggare, kändes det riktigt hopplöst. Spelet blev ett försäljningsmässigt fiasko Men jag var trots detta med på ytterligare en nyemission, med förhoppning om att lite senare kunna sälja av aktierna utan alltför stor förlust.

Det började hända saker i Starbreeze. Bolagets ledning hade bytts ut och ändrat affärsstrategi. Pengarna från emissionen användes för att köpa upp spelutvecklarna Overkill Software i Stockholm, dit även Starbreeze i februari flyttade sin verksamhet. Det var till stora delar ett helt nytt företag

Och plötsligt händer det

Tillägg:

"För att sätta detta halvår i perspektiv skulle jag vilja belysa att Starbreeze historiskt, från år 1998 till juni 2013, ackumulerat en sammanlagd förlust på 94 miljoner kronor. Tack vare vår nya affärsmodell, omorganisation och satsning på egna varumärken har vi på två kvartal genererat en vinst - före skatt - på 104 MSEK. Det vågar jag nog kalla en turnaround", skrev bolagets vd Bo Andersson Klint i en rapport

8 kommentarer:

SmurfBurkan sa...

Grattis! =D

Svarten sa...

Tack! Det tycks finnas goda förutsättningar för fortsatt uppgång.

Jan sa...

Ja, vad annat kan man säga,
GRATTIS!!!!!!!
och glädjas med dig.
Själv har jag "sysslat med bostadsmarknaden" och vad har det lett till?
Jo, jag sitter på Gran Canaria och
väntar på första höststormen som lär komma imorgon, torsdag!
:-D

MammaMarie sa...

Men tusentals Grattis! Du är alltså mång miljonär! Jo tack, jag kan räkna :-)! Så himla roligt dig. Nu kan du kanske ta lite ledig morfar-tid då å då och nya av livet.

Jag känner igen mig i din beskrivning av den där jäsa aktie och fondcirkusen. Vi var också inne i den, och vi blev rätt'duktiga'.... om man kan använda det ordet när man i princip bara gamblar m pengarna? ! Det är såå skönt att den tiden är förbi i alla fall. ...

Svarten sa...

Tack för de vänliga orden, MammaMarie!

Ska man se realistiskt på det hela, så är ingen "vinst" en verklig vinst förrän man sålt och pengarna finns på bankkontot. Men framtiden ser mycket ljus ut för Starbreeze och den aktien/branschen har jag lärt mig med åren och under stor vånda. Så det känns bra när jag blickar framåt några år.

Vore jättekul att få läsa ett inlägg om dina erfarenheter från aktiemarkanden. Det ser jag fram emot.

MammaMarie sa...

Det var då en hel jäkla massa stavfel i min kommentar, HUR kan det komma sig...??! Men det verkar som att du förstod vad jag menade ändå :).

Nja, jag har nog ingen vidare lust att prata aktiehandel. Jag har helt avprogrammerat hjärnan från sånt, och intresset är minus 100% idag...till makens förtret, för han är fortfarande där och härjar på, på vinst och förlust. När det är tyst om honom, då vet man att hans aktier går bra, det låter dock desto mer när det går illa, och då påminns jag om hur sköööönt det är att inte hålla på längre :)

dekker sa...

Stort Grattis Svarten!

Du förtjänar detta efter alla års väntan och för att du aldrig slutade att tro!

mvh
dekker

Svarten sa...

Kul att höra från dig!

Du om någon förtjänar en belöning efter allt ditt slit genom åren på hemsidor, forum och i styrelsen. Om det inte varit för dina insatser hade bolaget inte funnits kvar i dag. Jag hoppas verkligen du behöll ditt innehav efter att du lämnade styrelsen.