måndag 25 november 2013

Färska dadlar med ädelost och pistagemandel


Livet är komplicerat. Allt är inte vad det synes vara eller vad vi tror och vanligtvis säger att det är. Jordnötter är inte nötter, utan frön i baljkapslar. Pistagenötter är heller inte nötter, det är frön från en stenfrukt och kallas som livsmedel för mandel.

Och ta det här med mögelost, eller ädelost som den också kallas. Hittade ett recept där Bluebrie ingick. I en fotnot stod det att Bluebrie var en blandning av ädelost och brie. Det finns även vit och grön mögelost. Den gröna är egentligen samma sort som den blå, den blå blir nämligen grön när den har lagrats längre. Den vita mognar utifrån och in och får en hårdare kärna. Den blå/gröna mognar inifrån och ut och blir helt mjuk. Eller hur det nu var.

Den här ostexperten försöker reda ut begreppen Här får ni en kort-kort historik (eller sägen) om mögelostens tillkomst på 600-talet.

Tänker testa ett sött godissnack som sägs passa bra till glögg. Det finns alkoholfri sådan för den som så önskar. Fungerar förmodligen också med någon annan söt dryck. Så här gör man: Snitta upp en färsk dadel, pillra ur kärnan, tryck in en bit blå ädelost och pressa sedan osten mot finhackad pistagemandel. Lägg upp ett gäng färdiggjorda dadlar på ett fat och ringla eventuellt över lite flytande honung. Färdigt.

Uppdaterat:

När jag nu väl hade lärt mig att en pistagenöt i själva verket är ett frö som kallades för mandel, så hittade jag i butiken en påse med texten "pistagekärnor". Men ett frö och en kärna är kanske samma sak. Som sagt; livet är komplicerat.

Recept: Något sött eller salt till glöggen? Upsala Nya Tidning

1 kommentar:

Nya-Sverige-JanE sa...

Låter läckert med dadel fylld ädelost+pistage-nöt/mandel/kärna,
(flytande)honung blir pricken över i:t!

"Falska" namn på saker är ju inte
ovanligt avseende politiskapartinamn.
Pekar inte ut något särskilt parti
men nya namn som börjar på gammalt hederligt S verkar poppulärt