fredag 7 mars 2008

Turkiet anpassar islam till modern tid

Turkiets muslimer kommer att få vägledning av ett statsunderstött projekt för att bättre kunna praktisera sin religion i en modern tid.

Mehmet Gormez, medlem i styrelsen för Turkiets religiösa angelägenheter, säger att revisionen av hadither kommer att underlätta för troende att bättre kunna skilja genuin religion från vidskepelse och lokala sedvänjor. Gormez menar att den verkliga betydelsen av många hadither, som tillsammans med koranen är en viktig grund för sharialagen, har gått förlorad och de kulturella och geografiska sammanhangen har glömts bort.

Projektet leds av teologer vid universitet i Ankara och Gormez som betonar att det är ett akademiskt och vetenskapligt arbete som inte handlar om någon radikal reformation av islam, som det påståtts i brittisk press. Revisionen av haditherna påbörjades för två år sedan och beräknas vara färdigt i slutet av detta år. Den nya samlingen hadither skall finnas tillgänglig i Turkiets moskéer och kommer även att översättas till engelska, arabiska och ryska.

På frågan om projektet kommer att innebära några förändringar för hur kvinnor behandlas i den muslimska delen av världen svarar Gormez, att det finns inget stöd i de religiösa texterna för hedersmord och stening av kvinnor som begår äktenskapsbrott. Dessa sedvänjor har sina rötter i den pre-islamiska traditionen och har ingenting med islam att göra.

Källa: Turkish project aims to give Muslims guidance Reuters

Inga kommentarer: