onsdag 28 januari 2009

Presumtiva terrorister i Rosengård

Ett par forskare, Magnus Ranstorp och Josefine Dos Santos, fick hösten 2007 i uppdrag av Försvarshögskolan (FHS) och Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) att genomföra en kunskapsöversikt av förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism och radikalisering.

Den rapport, PM Rosengård, som har lämnats bygger på 30 djupintervjuer med personer inom skola, socialtjänst, närpolis, så kallade brobyggare och folk som jobbar ideellt med ungdomar, samtliga verksamma i bostadsområdet Rosengård i Malmö. Huvudsyftet med studien har varit att belysa den islamistiska extremismen och förhindra att muslimer "radikaliseras" och utvecklas till terrorister eller terroristsympatisörer. Enligt rapporten upplever 29 av de 30 intervjuade att radikaliseringen har ökat under de senaste fem åren.

Jag har själv inte läst rapporten, utan bara en artikel i dagens Svenska Dagbladet som är skriven av de två forskarna. En artikel som reser fler frågor än den ger svar.

Den första frågan jag ställer mig är hur många av de intervjuade som bor i Rosengård och verkligen har koll på dessa "ultraradikala islamistiska medlemmar" med hemvist i någon källarmoské eller muslimsk friskola. Jag kommer att tänka på en svavelosande ledarartikel i Expressen som beskrev den "djupt störda skitsnackarkultur", "djävulska ryktesspridning" och "råa och folkliga rasism" som ledarskribenten hävdar förekommer i Skåne.


Sedan undrar jag om forskarna letar efter de presumtiva terroristerna på rätt ställe. De skriver dessutom själva i artikeln att "enligt många respondenter sker predikningarna (i moskéerna) ofta på andra språk där ett uttalat hat mot både Sverige och västvärlden förekommer. Det är dock viktigt att understryka att väldigt få har ett våldsbejakande budskap."

I augusti förra året publicerade Guardian artikeln MI5 report challenges views on terrorism in Britain Underrättelsetjänsten studerade redan kända personer med anknytning till terroristorganisationer och försökte på det sättet besvara frågan "vem blir terrorist?" Undersökningen kom bland annat fram till att

  • Den etniska bakgrunden är blandad. Omkring hälften är födda i landet. MI5 hävdar att det inte är möjligt att göra några antaganden utifrån hudfärg, etnisk tillhörighet eller nationalitet. De passar inte in på någon enskild demografisk profil och deras väg till våldsam extremism har sett olika ut.

  • En stor andel praktiserar inte sin religiösa tro och kan betraktas som okunniga om religionen. Andelen konvertiter är högre än genomsnittet i landet. En del använder alkohol, droger och besöker prostituerade.

  • Mycket få är uppväxta i strängt religiösa hem. Enligt MI5 har det visat sig att en stark och väletablerad religiös identitet faktisk kan förhindra att individer dras till terroristgrupper.

  • Nästan alla saknar högre utbildning och har arbeten med låg status.
De svenska forskarna skriver i en fotnot till artikeln att termen radikalisering inom EU används "för att beskriva en process som leder till att en individ eller en grupp stöder eller begår terroristhandlingar". I min ordbok från 1980-talet sägs ordet radikal vara synonymt med genomgripande, grundlig, kompromisslös och vänsterinriktad. Det är tydligen mycket som förändrats sedan vi gick med i EU. Knappt att jag törs kalla mig radikal längre, jag kan ju bli terroriststämplad - trots att jag inte är muslim och bor i Rosengård.

2 kommentarer:

Unknown sa...

"Mycket få är uppväxta i strängt religiösa hem. Enligt MI5 har det visat sig att en stark och väletablerad religiös identitet faktisk kan förhindra att individer dras till terroristgrupper."

Tycker att du skrivits internets viktigaste kommentar till rosengård och extremism-rapporten.

Särskilt stycket jag citerar är intressant ur mitt perspektiv (som relígiös musim)

Anonym sa...

Svarten: Jag har läst rapporten, det är snabbt gjort eftersom den är kort och okomplicerad. Författarna har inte tyngt ner den med källhänvisningar eller någon sorts diskussion av litteraturen på området. Man har inte heller låtit de intervjuade myndighetspersonerna komma till tals i själva rapporten genom att citera dem.

Ett roligt avsnitt är detta:

"Detta annex innehåller en sammanställning av förenklade lägesbilder rörande radikaliseringsproblematiken i både Danmark (Köpenhamn) och Nederländerna (Amsterdam/Rotterdam) byggt på sammanställt material och sekundärkällor i respektive land."

Varifrån detta "material" har hämtats redovisas inte.

Jag tror nog att vi har ett islamiseringsproblem i Rosengård. Just den här rapporten är dock mycket svag.

Angående Ranstorps trovärdighet så skulle jag gärna se en förklaring till hans "3000 telefonsamtal på 3 veckor".

Se tex:
http://bultenibo.blogspot.com/2007/08/ranstorp-och-de-3000-telefonsamtalen.html

Mvh Cosmoskitten