söndag 14 december 2008

Bra vibrationer: Massagestavar och hysteri

Det tillhör verkligen inte vanligheterna att vi diskuterar dildos och kvinnliga orgasmer på min arbetsplats, men så blev det faktiskt under helgen. En kvinnlig arbetskollega frågade i fredags om jag visste när den första dildon tillverkades. Jag gissade att den var lika gammal som människan själv, kanske till och med äldre. Det är inte bara i fablernas värld som djur har mänskliga känslor.

Sedan förtydligade hon sig och förklarade att hon syftade på den första dildon som drevs av någon form av yttre kraftkälla, batterier eller liknande. Jag hade ingen aning. Hon berättade att den uppfanns 1869 och drevs av en ångmaskin.

Eftersom jag, tillsammans med mina arbetskamrater, utgör en samling vetgiriga personer har vi nu ägnat en del tid åt att fördjupa oss i dildons historia. Ämnet är mycket omfattande. Jag har begränsat mig till att titta lite på de dildos som drevs av någon slags kraftkälla.

En av de första, men inte den allra första, tillverkades av den amerikanske läkaren George Taylor 1869 och var en ångdriven dildo med namnet Manipulator. På teckningen kan ni se hur Taylor själv avbildade den. Kvinnan lade sig på bordet med kulan tryckt mot könet, apparaturen under bordet var kopplad till en ångmaskin och fick kulan att vibrera.

Precis som liknande dildos från den här tiden var Taylors Manipulator en dyrbar apparat som i huvudsak köptes av olika kurorter, eller spa-anläggningar som vi säger i dag. Det var således av ekonomiska och praktiska skäl inte var mans - f'örlåt - kvinnas egendom och något som förvarades i lådan på nattduksbordet.

Apparaten på bilden ovan är ytterligare ett exempel på en ångdriven dildo. Den patentansökan som inlämnades av uppfinnaren 1891 godkändes dock inte.

I början av 1880-talet uppfanns den första elektromekaniska dildon. Under tiden fram till förra sekelskiftet tillverkades det i USA ett hundratal olika modeller av dessa elektriskt drivna massagestavar, de var heller inte billiga och köptes i första hand av läkare och spa-anläggningar.

Clarence Richwood tog 1907 patent på den första handhållna vibratorn. Den drevs av vattenkraft och var beroende av att kopplas till en kran med rinnande vatten, vilket innebar en begränsning av dess användande. Någon större försäljningsframgång blev det inte.

Den första batteridrivna dildon kom ut på marknaden i USA 1899 och snart började även marknadsföringen att vända sig till hushållen. Annonser publicerades i veckotidningar och postorderkataloger under 1900-talets första decennier.

Försäljningsargumentet att det handlade om en apparat för sexuell njutning började med tiden bli allt tydligare uttalat. Men ännu långt in på 1900-talet talades det om att den var bra mot huvudvärk, rynkor, spänningar och gav ett allmänt välbefinnande.

Hysteri

Om det inte tidigare varit den sexuella njutningen som varit det centrala, vad hade då skälet varit till att framställa dessa i många fall monstruösa maskiner? Svaret är hysteri, kvinnors hysteri.

Ordet hysteri kommer från det grekiska ordet hyste'ra, som betyder livmoder. De gamla grekerna trodde att livmodern kunde vandra runt i kroppen och förorsaka olika sjukdomstillstånd.

Föreställningen levde kvar inom läkarvetenskapen fram till 1900-talets början. Ja, inte att livmodern vandrade omkring, men uppfattningen om hysteri som en psykiskt sjukdom som krävde någon form av behandling.

Behandlingsmetoderna mot hysteri har varierat under tidens gång, men var redan tidigt kopplad till kvinnors sexualitet. Under 1800-talet ansåg många läkare att det enda sättet att bota en hysterisk kvinna var genom att ge henne en "hysterisk paroxysm", en orgasm.

Redan vid sekelskiftet 1700-1800 utvecklade fransmannen Franz Anton Mesmer en metod att med så kallad animalisk magnetism bota hysteripatienter. Även psykoanalysgurun Sigmund Freud började utarbeta behandlingsformer för hysteriska patienter.

Bilden nedan är från cirka 1860 och visar hur man på en europeisk spa-anläggning behandlar en hysterisk kvinna genom att spruta vatten mot hennes underliv.

Det är möjligt att jag i framtiden återkommer till detta ämne, men för tillfället får det vara nog. Och som så ofta tidigare, när jag inte kan åstadkomma någon bra sammanfattning med en vettig slutsats, så försöker jag avleda er uppmärksamhet från denna min oförmåga genom att slänga in en video.

1 kommentar:

Unknown sa...

haha... gillar att jag har den dildon fast i grönt hemma... :P