fredag 26 december 2008

Football Association bannlyser damfotboll




Nyhetskommentar av British Newsreel från 1921 angående fotbollsförbundets bannlysning av damfotboll.

Under första världskriget tog de brittiska kvinnorna inte bara över fabrikerna medan männen var ute och krigade, de tog även över fotbollsplanerna. Vid krigets slut fick de snabbt lämna fabrikerna, men det fortsatte att spela fotboll. Damfotbollen upprörde många, allt från konservativa män som tyckte det var okvinnligt, till kämpande feminister som i stort sett hade samma åsikt som männen. Medicinska "experter" hävdade dessutom att fotboll var skadligt för kvinnornas hälsa.

Men kvinnorna gav inte upp det gröna gräsets schack och intresset för att se fotbollsspelande kvinnor var stort. För exakt 88 år sedan, 26 december 1920, spelades en välgörenhetsmatch mellan Dick Kerr's Ladies och St. Helens Ladies. Matchen gick av stapeln på Evertons hemmaplan, Goodison Park i Liverpool.

Det kom 67 000 personer för att se matchen, man kunde emellertid bara släppa in 53 000 av dessa. Genomsnittet för antalet åskådare på Goodison Park var säsongen 1919/1920 knappt 30 000 per match när Evertons herrar spelade. Dick Kerr's Ladies vann med 4-0 och det samlades in 3 000 pund till välgörenhet.

Några som definitivt inte uppskattade damfotbollens frammarsch var Storbritanniens fotbollsförbund, The Football Association. Den 5 december 1921 antog förbundet en resolution som gick ut på att fotboll var en idrott som inte passade för kvinnor och att utövandet därför inte borde uppmuntras. I resolutionen uppmanades förbundets medlemsklubbar att inte upplåta sina fobollsplaner åt kvinnor.

Tror ni kvinnorna gav upp? Inte. Endast fem dagar efter förbundets bannlysning av kvinnor på fotbollsplaner samlades representanter för 30 damfotbollslag i Liverpool och bildade The English Ladies' Football Association (ELFA) Året efter arrangerade förbundet ELFA Cup som vanns av Stoke Ladies.

Klicka på bilden för större format

Stoke Ladies med ELFA Cup pokalen (1922)

Inga kommentarer: