måndag 22 december 2008

Julmat och röda chokladaskar

Jag har precis kommit hem från stormarknaden efter att ha inhandlat årets julmat. Bland kycklingkorvar och lammskinkor navigerade jag mig fram till maten min familj av tradition brukar äta vid julen.

På väg mot kassan kollade jag för säkerhets skull på minneslappen jag skrev innan jag gick hemifrån. Jorå, allt var med. Det blev till och med några extra varor som hamnade i kundvagnen.

Strax före kassorna stod pallvis med staplar av Marabous röda chokladaskar som i många svenska hem är en självklarhet till julen. Jag tog "2 för 99:-" och ställde mig i kassakön. Det var först då jag packade upp maten vid hemkomsten som jag upptäckte att det skett en smärre förändring av designen på årets chokladaskar.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Undrar om marabou vet om att detta ar tamligen forolampande mot muslimer?

Svarten sa...

Nja, nu är det faktiskt inte Marabou som är de skyldiga, det är jag. Själv tycker jag det är ett ganska harmlöst skämt och mitt syfte har inte varit att förolämpa någon. Du får gärna förklara vad i förolämpningen består.

Dessutom blir jag alltid förvånad när någon enskild person säger att något är en förolämpning mot muslimer (pluralis). Det finns över en miljard muslimer och jag undrar alltid hur många av dessa personen ifråga anser sig tala för.

Men din försynta fråga gav mig en idé till en bloggpost. Det finns en sammanställning av hadither som visar att profeten Muhammed hade en hel del humor och både log och skrattade gott. När jag får tid ska jag översätta en del av dem från engelska.

Ha det bra!

Unknown sa...

Jag hade inte forstatt att det var photoshoppat. Det larde jag mig forst nar jag kontaktade kraft foods for att fraga om det verkligen kunde stamma. Vilket det sa klart inte gjorde :) Forsta maj redan i december...

Forolampande var nog fel ordval. Men muslimer i gemen (finns sa klart undantag) brukar vara valdigt varsamma pa egennamnet Allah i profana sammanhang. Som att salja godis exempelvis.

Jag var mest orolig for att det skulle kunna blasa liv i gamla konflikter med rotterna i kulturell okanslighet.

Det ar klart att profeten, frid och valsignelser over honom, hade humor. Han skamtade med manniskor och lat sig skamtas med och han var overseende med andras misstag. Det han larde ut mer an nagot annat var medmansklighet.

/ha det bra sjalv

Svarten sa...

Tack för din kommentar. Nu förstår jag bättre vad du menar. Visst är det svårt med humor och visst kan det bli väldigt fel i bland.

För några dagar sedan fick jag en riktigt dum och islamofobisk kommentar till en av mina videos på YouTube. Jag svarade lite skämtsamt genom att hänvisa till en vers i kapitel 115 i koranen. I dag fick jag ett mail från en muslim som undrade vilken koran jag hade. Den koran han och 1,5 miljarder andra muslimer läser har bara 114 kapitel, skrev han.

Ha det bra!

Vänligen, Svarten