Chansen att du svarar jakande på frågan är stor. Under november och december säljs cirka 3,3 miljoner askar av svenska folkets favoriter bland chokladpraliner.
Nästa år fyller den traditionstyngda och älskade chokladpralinasken Aladdin 70 år. Den skapades således 1939, när andra världskriget stod för dörren. "Tanken var att erbjuda något som fick folk att tänka på annat", säger Anders Carne, informationschef på Kraft Foods som äger Marabou.
Namnet Aladdin är en anglisering av det arabiska namnet (från början syriska) Alāʼ ad-Dīn علاء الدين Det betyder bokstavligt "trons ädelhet".
Under de första åren fanns tre olika storlekar på askarna, en av dem innehöll endast fyra bitar och var avsedd att ätas vid biobesök. Den stora asken innehöll, då som nu, 500 gram och kostade vid introduktionen 4 kronor och 15 öre. Enligt Statistiska Centralbyråns prisomräknare var 4,15 kronor lika mycket som 104,90 kronor i dag. Ett par dagar före julaftonen köpte jag två Aladdin-askar för 99 kronor, mindre än halva priset jämfört med 1939.
Pralinerna i Aladdin-asken byttes ut varje år under den första tiden. Efter ett tag började folk att klaga över att deras favoritpraliner försvann, en standardsammansättning av praliner etablerades därför efter hand. Den senaste förändringen av innehållet gjordes 2002, då introducerades Pärlnougat, Cocoskola och Höstnougat. De praliner som försvann var Accentnougat, Nougat med mandel, Paschanougat och Tosca. Dessutom minskades antalet praliner i asken, men de som var kvar gjordes större och totalvikten blev den samma.
I dag innehåller en ask Aladdin följande praliner:
- Cocos-kola
- Mjuk Toffee
- Gräddnougat
- Höstnougat
- Körsbär i likör
- Likörtryffel
- Nöttryffel
- Pärlnougat
- Romrussin
- Trillingnöt
- Trofénougat
- Ägglikör
- Apelsintryffel
– Oh nej, det går inte, säger Anders Carne. Det är egentligen inte vi som äger Aladdin-asken. Det är svenska folket.
Se även Ingen jul utan Aladdin och Julmat och röda chokladaskar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar