tisdag 13 januari 2009

Staten Israel byggdes med terror



Del 1 ur en dokumentär från History Channel.



Del 2 ur en dokumentär från History Channel.

Konflikten om Palestina har delvis sin grund i den uppdelning av Mellanöstern som England och Franrike kom överens om i första världskrigets slutskede i samband med att det Osmanska riket föll samman. England, som ville skydda båttrafiken genom Suezkanalen, tog då kontrollen över Palestina.

Under perioden 1922 fram till 1944–45 ökade den judiska befolkningen i Palestina från cirka 83 000 till fler än en halv miljon. Tre fjärdedelar av dessa var invandrade judar medan resten var en följd av naturlig folkökning.

Efter andra världskrigets slut föreslog FN att Palestina skulle delas i en judisk och en palestinsk stat med Jerusalem under internationell kontroll. Judarna godkände planen medan palestinierna avslog den. Trots palestiniernas och de omkringliggande arabstaternas protester godkände FN:s generalförsamling förslaget den 29 november 1948.

FN:s beslut var en stor seger för sionisterna som efter år av terror hade deklarerat grundandet av den judiska staten redan den 14 maj 1948. Se bild när Israels förste statsminister, David Ben-Gurion, utropar Israels grundande under ett stort fotografi av den moderna politiska sionismens fader, Theodor Herzl.

Inga kommentarer: