lördag 31 januari 2009

Terrorismen i Sverige

Med anledning av artikeln Kommuner måste hejda extremism, Svenska Dabladet 28 januari, (se även bloggposterna Presumtiva terrorister i Rosengård och Underlag till Rosengårdsrapporten förstört) tyckte jag det var lämpligt att lägga ut Sveriges Radios dramatiserade dokumentär om ett misslyckat attentat mot en irakisk vallokal i Kista utanför Stockholm.

Händelsen ägde rum den 15 december 2005 och SVT Rapport uppgav i en sändning att en svensk grupp, som i ett brev påstår sig vara en gren av terrornätverket al-Qaida, tagit på sig skulden för dådet.

- Man måste ta det här på allvar och utreda attentatet noga,
säger terroristexperten Magnus Ranstorp, en av forskarna bakom Rosengårdsrapporten, i Dagens Nyheters artikel Påstådd al-Qaidagren tar på sig attentat mot vallokal (2005-12-15)

Magnus Norell, terroristexpert och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, sade i samma DN-artikel:

- De som ligger bakom attentatet kan ha gett sig själva ett carte blanche att trappa upp våldet om deras krav inte tillmötesgås. Och de visste att kraven inte skulle tillmötesgås. Nästa gång kan de säga "ni har blivit varnade".



Dagens Nyheter skrev 21 april 2008 i Radiokrönikan. Unga terrorister att det var

"dramatiserad verklighet i mardrömsformat. Mardröm för de tre inblandade ynglingarna, mardröm för deras anhöriga, mardröm för Sverige och för hela världen.

Inte någon av de tre kom från religiösa hem. Tvärtom hade deras föräldrar oroats över söner som bara satt inne framför datorerna
och fick allt tokigare fantasier. Lotta Eriksons dokumentär ställde kusliga frågor. Svaren överlät hon skickligt åt oss alla att fundera över."

Inga kommentarer: