måndag 2 februari 2009

Biblia Pauperum - de fattigas bibel

När jag igår letade information till bloggposten 500-årsminnet av Albertus Pictor stötte jag flera gånger på referenser till boken Biblia Pauperum, vilket är latin och betyder "de fattigas bibel".

Jag trodde först det rörde sig om en specifik bok, men insåg snart att det i själva verket var en samlande benämning på olika utgåvor av illustrerade biblar som getts ut genom århundradenas gång. Originalet, och förlagan till de följande biblarna, skall enligt uppgift finnas i Vatikanbiblioteket.

Att boken kallas "de fattigas bibel" beror inte på att det handlar om någon medeltida lågprisutgåva. Icke. En handskriven bok med unika illustrationer var något som endast de mycket förmögna hade råd med. Titeln brukar förklaras med att bibeln var avsedd för de som var "fattiga i anden". Illustrationerna innebar att även de som inte var läskunniga kunde ta till sig av innehållet.

Klicka på bilden för större format

Bilden ovan är från en bok utgiven 1372 och visar hur det kunde gå till vid läsning av Biblia Pauperum. Det var alltså innan Johannes (Gensfleisch zur Laden zum) Gutenberg, född omkring 1400, död 1468, uppfann boktryckarkonsten.

Illustrationerna i Biblia Pauperum användes också som förlagor vid kalkmålningar i svenska kyrkor. Jag antar att påven och Vatikanen under medeltiden ville försäkra sig om en enhetlig bildtolkning av den heliga skriften.

Det var först vid ett möte i Uppsala 1593 som Sverige definitivt bröt med den katolska kyrkan. Vid den period under andra halvan av 1400-talet, då Albertus Pictor (död 1509) och hans sällskap utsmyckade ett 30-tal av våra kyrkor, var det således den katolska kyrkans centraliserade bildkonst som gällde. Även om Pictor ofta tog sig lite "konstnärlig frihet" är det ingen tvekan om att han hade ett exemplar av Biblia Pauperum i bagaget.

Klicka på bilden för större format

Den övre bilden i montaget är hämtade från en "fattigbibel" vars fullständiga titel är Biblia Pauperum i Codex Palatinus Latinus nr 871 i Biblioteca Apostolica Vaticana. Utgivningsåret är för mig okänt. Den nedre bilden (spegelvänd) visar två målningar av Albertus Pictor i Täby gamla kyrka.

Här kan ni se 202 illustrationer ur en Biblia Pauperum av Petrus Comestor, död cirka 1178.

Inga kommentarer: