söndag 30 augusti 2009

Politik, islam och populärkultur

Förra söndagen uppmärksammade Bananen The 99, en serietidning med muslimska superhjältar. I dag tänkte jag skriva några rader om G. Willow Wilson (hemsida), född 1982, en amerikansk författare och journalist som hösten 2007 kom ut med den grafiska romanen Cairo, vars 160 sidor är illustrerade av M.K. Perker. Comixology intervjuar henne om boken och publicerar några sidor ur den

Läs en recension av boken Cairo hos Progressive Historians.

Som 11-åring fick Wilson ett exemplar av The Uncanny X-Men i sin hand och har sedan dess haft ett brinnande intresse för serietidningar. Sin journalistbana började hon som frilansande musikjournalist vid 17 års ålder och har senare skrivit för tidningar som Atlantic Monthly och The New York Times Magazine.

Hon har en examen i historia från universitetet i Boston, där hon även studerade det arabiska språket och arabisk litteratur. Under studietiden kom hon i kontakt med islam och konverterade efter att först under närmare två års tid försökt övertyga sig själv om att hon inte behövde islam för att fylla något tomrum i sitt liv. Hör henne berätta om sin konvertering med början 5:55 i intervjun nedan.



Wilson är gift med den egyptiske översättaren Omar Haggag och sedan 2003 tillbringar de ungefär lika mycket tid i Egypten som i USA. Wilson skrev för den oppositionella engelskspråkiga tidningen Cairo Magazine som ofta censurerades av de egyptiska myndigheterna och slutligen lades ner 2005. Hon var också den förste västerländska journalist som fick en intervju med Sheikh Ali Gomaa efter att han 2003 blivit utnämnd till stormufti i Egypten.
Se hennes artikel The Show-Me Sheikh

I augusti 2008 kom det första numret av serietidningen Air, där Wilson fortsätter sitt samarbete med tecknaren M.K. Perker. Tidningen kommer ut med ett nummer varje månad och det har även publicerats två samlingsvolymer bestående av fem nummer i vardera utgåvan.

Jag har själv inte läst något nummer av Air, men den som är nyfiken på innehållet kan besöka Wikipedia, läsa en recension av #2 och en intervju där hon berättar om tidningen. Helt kort handlar de första numren av Air om en höjdrädd flygvärdinna som dras in i intrigerna runt en flygplanskapning och hamnar i ett land som inte finns på världskartan. Typ.

Wilson har tillsammans med tecknaren Josh Middleton gett ut ett nummer av serietidningen Outsiders: Five of a kind och med tecknaren Cafu gav hon ut fem nummer av Vixen: Return of the lion Trots sina unga år planeras en del av hennes memoarer att publiceras våren 2010 med titeln The Butterfly Mosque

2 kommentarer:

Saladin sa...

Med tanke på allt som hon har varit med om så har hon säkert tillräckligt med material för en biografi, mer än vad de flesta av oss kan samla ihop under dubbel så lång tid. Tack för en intressant artikel. På hennes blog pågår det en liten diskussion sjalen...ooops....fingertopparna kliar...

Svarten sa...

Här en artikel hon skrev om huvuddukar 19 augusti i år, THE MYTH OF CHOICE:

http://tinyurl.com/kjdgta