fredag 28 augusti 2009

Stalins tunnelbana

Texten på balkarna mellan pelarna lyder: ”Stalin reste vår lojalitet mot nationen, inspirerade oss till arbete och stordåd."

Det började med att jag nu på morgonen tittade in på bloggen Stilla natt, som var den senast uppdaterade på länklistan Muslimer som bloggar Inlägget handlade om renoveringen av Moskvas tunnelbana och länkade till en artikel i Dagens Nyheter

Tunnelbanestationen Kurskaya återinvigdes den 25 augusti efter avslutad renovering som återställt den i nästan ursprungligt skick. "Nästan" innebär att den staty av Josef Stalin som en gång stod där numera lyser med sin frånvaro. Hyllningstexten till Stalin
på balkarna mellan pelarna har dock åter kommit på plats.

Nu har jag tittat på videos och läst om Moskvas tunnelbana i ett par timmar. Jag laddade till och med ned en demo till PC-spelet Stalin subway: Red veil (trailer), men jag lyckades inte öppna zip-filen. Det var nog lika bra det, enligt recensionerna ska det vara ett skitspel.

Enligt Wikipedia öppnades den första tunnelbanestationen i Moskva 1935. I dag är tunnelbanesystemet totalt närmare 30 mil, det finns 12 linjer med 177 stationer. En vanligt arbetsdag har tunnelbanan omkring 7 miljoner passagerare.



Ett besök på tunnelbanestationen Revolutionstorget. Videon lades ut på hemsidan Russia Today för ett par veckor sedan och är den första i en serie om Moskvas tunnelbana. Ni som redan nu vill få en mer omfattande presentation av tunnelbanan kan titta på den 26 minuter långa videon Moscow Metro: World beneath daylight

4 kommentarer:

Fazeela Selberg Zaib sa...

Herregud, det är nästan som om hela Sverige skulle åka tåg i Stockholm! Intressant info!

Svarten sa...

Det finns så mycket text, bilder och videos om Moskvas Metro så det skulle lätt gå att gör en blogg om den med dagliga uppdateringar. Men det kommer jag inte att göra. Jag lovar :-)

Anonym sa...

Tänk om Stockholms T-bana var bara en tiondel så ren som T-banan i Moskva

Svarten sa...

Anonym

För att inte tala om tunnelbanan i Singapore, med sina civilklädda "ordningsmän" som skriver ut böteslappar för minsta lilla papperslapp på golvet.