onsdag 30 september 2009

Svartens vardagsmat 2


Första gången jag åt denna rätt var 1991 på en tyskägd restaurang i Lomé, huvudstad i Togo, Västafrika. Efter att under några dagar legat sjuk i malaria, under mitt besök vid den panafrikanska TV- och filmfestivalen FESPACO i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou, hade jag med buss rest till Lomé. Resan tog två dagar med en övernattning i norra Togo.

I Lomé tog jag in på ett litet hotell bara ett stenkast från havet. Jag minns ännu de härligt svalkande havsvindarna och doften av hav. En välsingnelse efter Saharaöknens harmattanvindar vars sandstoft trängde in i varenda por på kroppen.

Jag var fortfarande svag efter malariaattacken och hade knappt kunnat äta någonting under den senaste veckan. Ett par minuters gångväg från hotellet låg den tyskägda restaurangen. Jag gick dit och bad att få någon enkel och mindre rätt att äta. Servitrisen föreslog Curry wurst. Korv? Tja, varför inte. Rätten kom in, serverad på samma sätt som på bilden (förutom att tallriken var av porslin istället för papper). Jag tyckte det smakade gudomligt gott och njöt av varje tugga.

Jag gillar starkt kryddade korvar, men till denna rätt används en relativt smakneutral tjock korv, typ, lunchkorv. Det är curryn som skall sätta smak på anrättningen.

Curry korv
Lunchkorv
Ketchup
Ljust bröd
Curry

Stek korven. Rör ihop ketchup och curry. Skär en tjock skiva av något ljust, matigt bröd. Servera.

10 kommentarer:

mammamarie sa...

Ganska lustigt faktiskt... jag har på sistone börjat leta efter matrecept med högst 4 ingredienser. Det här var väl kanske inte vad jag "had in mind"...

Har du inget annat än korv på längden och på tvären?

Svarten sa...

OK. Den här rätten åt jag ofta under mina första fattiga år i Uppsala.

Norsk potatissoppa

Råskala ett tiotal potatisar och koka dem lösa. Pressa potatisarna och tillsätt vattnet de kokat i. Salta, peppra och i med en rejäl klick smör. Rör om. Servera med finhackad persilja.

Till soppan serverar du små bitar av franskbröd stekta i smör och gärna smaksatta med vitlökssalt.

mammamarie sa...

Jotack, en rätt baserad enbart på stärkelser... dock en favorit i detta hushåll. Fast jag använder även purjolök, prova det nästa gång, har du tur får i dig ännu en vitaminsort i och med det!

JIGARTALA sa...

omväxling fönöjer här vart det ju ljust bröd =)

Svarten sa...

Jigartala

Hum, hum...

Smakmässigt är det faktiskt en m-y-c-k-e-t stor skillnad.

Svarten sa...

MammaMarie

Purjolök låter som ett stort lyft för soppan. Bra tips. Tack.

Fazeela Selberg Zaib sa...

Vad du korvar loss Svarten!

Om allt går som planerat kommer jag att besöka både Mali och Burkina Faso nästa år...INSHALLAHHHH!

Svarten sa...

Fazeela

Ååååh!

Jag antar att vi förr eller senare får veta vad du ska göra där.

nitza sa...

kasta i en buljontärning bland potatisen, godast grönsaks buljong, ta perstampen dunka runt bland pererna sen behövs ingentin annat än då potatisen och purjon

Fazeela Selberg Zaib sa...

Absolut!! Om det blir av så kommer ni veta vad, hur, varför! ;)