lördag 23 januari 2010

Doktorsavhandling om islam och arvsrätt



En gammal arbetskamrat till mig, Mosa Sayed, försvarar den 29 januari sin doktorsavhandling Islam och arvsrätt i det mångkulturella Sverige – en internationellt privaträttslig och jämförande studie vid Uppsala universitet. I universitetets presentation säger han:

- Avhandlingen lämnar en detaljerad redovisning över den islamiska arvsrätten och rör problem som berör en stor del av den svenska befolkningen. I detta avseende kan den därför fungera som ett praktiskt redskap för myndigheter och domstolar i Sverige. Därutöver behandlar avhandlingen centrala frågeställningar som rör det svenska mångkulturella samhället och på så sätt är en illustration över det mångkulturella samhällets stora utmaningar. Den bör därför betraktas som ett inlägg i den pågående mångkulturella debatten om invandrare, invandrares kultur och innebörden av den medborgerliga likställdhetsprincipen betraktad utifrån konkreta frågor knutna till rätten att ärva.

Till Upsala Nya Tidning säger Mosa Sayed:

- Man kan tänka sig ett arv från en iransk medborgare som flytt Iran på grund av den islamiska revolutionen. Då menar jag att domstolarna måste ta hänsyn till att personen flytt ett land med islamisk arvsrätt, och förmodligen inte vill att de principerna ska tillämpas.

Om det finns någon boxningsintresserad bloggbesökare som tycker sig känna igen doktorandens namn så kan jag fräscha upp minnet och berätta att Mosa är tvåfaldig svensk mästare i boxning, åren 2000 och 2001. Under sin aktiva tid tränade han 40 timmar i veckan samtidigt som han studerade på heltid till jurist. Läs artikeln Sagan om doktorsringen (pdf, sidan 11).

9 kommentarer:

Unknown sa...

Så roligt!

En spännande avhandling som jag ser fram emot att läsa. Det skulle också vara intressant att se hur man opponerar mot en tvåfaldig svensk mästare i weltervikt, ha ha ha

Cherin sa...

Mosa är ju världen finaste! Han var världens bästa stöd när jag skrev min uppsats fastän han inte var min handledare. ska du vara där den 29e?

Cherin sa...

SV: börjar du blogga med din 18 åriga dotter finns det en risk att du får en hjärtinfarkt över alla raggmail som skickas till henne. Take it från someone with erfarenhet.

Saladin sa...

Det verkar som att de nyliberala rösterna på bloggarna Sakine och "integrationsbloggen" redan sågat den innan den ens nått pressarna. Vad vore världen utan nyliberalisternas stjätte sinne...

http://integrationsbloggen.blogspot.com/2010/01/uppsving-for-normativ-forskning.html

http://sakine.blogspot.com/2010/01/apropa-mangkulturell-politik.html

Svarten sa...

Jag hade lite bråttomt i natt på jobbet när jag postade inlägget. Det andra citatet blir inte begripligt om man inte känner till att "grundprincipen i svensk arvsrätt är att vid arvsfördelning i Sverige följa medborgarlandets lag, med förbehållet att det inte får kränka grundläggande principer i svensk lagstiftning."

När arvet efter en iranier bosatt i Sverige med iranskt medborgarskap skall fördelas tillämpas alltså iransk arvsrätt.

Svarten sa...

Bouhamza

Om det inte vore för att Mosa är en sådan vänlig och ödmjuk person hade jag tippat KO i första ronden. Men jag tror han går alla ronder och vinner en överlägsen poängseger.

Bananen

Tittade runt på några bloggar och hemsidor som skrivit om avhandlingen och kan bara konstatera att allt är som vanligt - okunnigt och dumt.

Svarten sa...

Cherin

Dagsformen får avgör om jag går dit den 29:e. Jag jobbar hela natten före.

Angående samblogga med dotra. Ni är bara rädd att jag ska kopiera ert framgångsrika koncept :-)

För övrigt, ångrar jag min tjuriga kommentar när du skrev om Fadime. Jag hade en dålig dag. Det ligger naturligtvis mycket i det du skrev. Tack för det.

Cherin sa...

Svarten, hahaha jag ser dig som en mästare i bloggkunskap- att jag skulle ha ett framgångskoncept bättre än ditt är föga troligt.

Om du går dit den 29e måste du lova att att säga hej annars kommer jag gå runt o fråga alla om de är "svarten".

Tjurig kommentar? Tanken slog mig inte ens.

//C

Svarten sa...

Avhandlingens innehåll:

http://tinyurl.com/yge2n42