onsdag 6 januari 2010

Bollnäs – Sveriges närmaste ökenBollnäs, min barndomsstad, har förvandlats till en öken, enligt Aftonbladet Det centralt belägna Brotorget i Bollnäs har köpts upp av danska affärsmän och förvandlats till en ödemark där de planerar att bygga en galleria i två våningar. Men något bygge har ännu inte påbörjats, drygt två år efter köpet av torget.

Gallerians främste motståndare är författaren Thomas Tidholm, en grönavågare som flyttade till den närbelägna bondhålan Arbrå i slutet av 60-talet och var medlem i musikgruppen Träd, gräs & stenar Enligt en undersökning han gjort är 90 procent av bollnäsborna motståndare till gallerian.

Bollnäsbor är ett tålmodigt och lågmält släkte med massor av humor. En morgon stod på torget ett konstverk bestående av en kamel och en pyramid. I toppen av pyramiden satt ett skylt med texten "Bollnäs – Sveriges närmaste öken".

4 kommentarer:

Ida sa...

bollnäs är första stad i Sverige där fick jag bo. Där hade jag första utställning :-)))och det var mina första pengar jag tjänade i det här landet.
...Nej!
Det var blåbär jag plockade i skogen och tjänade 250 kr. Visste inte vad man kan köpa för det.
Vet du, jag önskar åka till Bolegården och bo i små hus som finns där, i närheten av en restaurang med bassäng.
Saknar att åka där och gå genom minne "Ida som flyktting".
Idag är det så charmigt att tänka på första dagar i Sverige. Jag köpte knäckebröd för att jag trodde att det var chocklad kex! :-) Varje dag upptäckte man någonting nytt.

Svarten sa...

Ida

Jag kom ihåg att du nämnde Bollnäs vid ett tidigare tillfälle. Vart hade du din första utställning? Minns att även Evin Cetin, som kandiderade till EU-parlamentet i somras, kom till Bollnäs som flykting.

Bolleberget var det stående utflyktsmålet under friluftsdagarna i skolan och jag är uppväxt inte alltför långt där ifrån. Men jag ångrar inte för ett ögonblick att jag flyttade från Bollnäs till en större stad.

Ida sa...

Jag hade utställning hos den italienare som hade sin restaurang i Bollnäs. Vet inte om han fortfarande finns i staden, men han behövde nya tavlor på väggen. Det kändes attraktivt för honom att ha stor skylt ute och att tala om utställningen i restaurangen :-)
Alla tavlor såldes väldigt snabbt. Troligen för att folk ville visa omtanke mot en flyktting från Sarajevo :-) ...en 20 år gammal flicka som behövde pengar.
Italienare gifte sig senare med en bosnisk tjej som var 3-4 år äldre än jag. vet inte vad restaurangen hete...
Så började det :-)

Anonym sa...

Cool hemsida! Poa Arbramaol!
Fortsaett med det du goer!
Aeven en saon Politiker-Hatare och Flykting (aot det andra haollet) som jag...BLEV JAEVLIGT GLAD av denna "hem-sida"
Stormen-far from Normen