lördag 20 februari 2010

Singing Sandra: Die with my dignitySinging Sandra sjunger en av mina favoriter: Die with my dignity.

I torsdags skrev jag ett lite småsurt inlägg om årets soca-sånger från Trinidad - The home of calypso - och beklagade mig över att den gamla traditionella calypson med texter som kommenterade sociala och politiska frågor var på utdöende. Men visst finns det ännu ett antal artister som fortfarande håller ställningarna, Singing Sandra (Sandra De Vignes) är en av dem. I mitt tycke är hon den främste kvinnliga calypsonian genom tiderna.

Singing Sandra upptäcktes av calypsolegenden Mighty Sparrow och blev 1984 en av artisterna i hans Young Brigade show. Sitt stora genombrott fick hon 1987 med Die with my dignity och 1999 blev hon den andra kvinnan någonsin - Calypso Rose var den första (1978) - som vann den på Trinidad så prestigefyllda titeln Calypso Monarch med sångerna Song For Healing och Voices from the Ghetto (video) År 2003 skrev hon in sig i historieböckerna genom att bli den första kvinnan att vinna Calypso Monarch-tävlingen för andra gången.

Både Die with my dignity och Voices from the Ghetto finns med på den topp 100 lista över 1900-talets bästa calypsosånger som röstades fram på nätet.

Inga kommentarer: