tisdag 23 februari 2010

Koranskolor och terrorism i Pakistan

Nu på morgonen läste jag Islamic schools try to lift veil of suspicion En mycket intressant artikel där journalisten skildrar sina intryck under en veckas vistelse på Jamia Naeemia i Lahore, en av Pakistans 18 000 madrassas eller koranskolor som de brukar benämnas på svenska. Dessa skolor har ofta utpekats som rekryteringsbaser för terroristorganisationer, något som artikelförfattaren ifrågasätter med uppgifter från bland annat Världsbanken.

Enligt en studie där Världsbanken undersökt 130 pakistanska familjer som förlorat minst en son under strider i Kashmir och Afghanistan fann de att endast en mycket liten del av de dödade hade studerat vid madrassas och ännu färre hade rekryterats från en sådan skola. Undersökningen visade också att av 517 "jihadister" som arresterats efter strider i Afghanistan hade de flesta gått i public schools.

I en fem år gammal undersökning från Världsbanken Religious school enrollment in Pakistan : a look at the data konstateras att madrassas utgör mindre än en (1) procent av Pakistans skolor och att det under de senaste tio åren före publiceringen av undersökningen varit en explosionsartad utveckling av privatskolor.

Den förre rektorn vid Jamia Naeemia, mufti Sarfraz Naeemi, mördades av en självmordsbombare på sin skolexpedition 12 juni förra året. Efter mordet anordnades demonstrationer mot Al-Qaeda och talibanerna.

Jamia Naeemia i Lahore

I artikeln stöter jag även på uppgiften om att fler civilpersoner i Pakistan dödades i "rebellattacker" (insurgent attacks) under 2009 än i Afghanistan under samma period. Uppgiften om antalet döda i Pakistan kommer från en rapport publicerad av Pakistan Institute for Peace Studies (PIPS), Pakistan Suffered the Highest Number of Militancy-related Casualties in 2009. PIPS är en oberoende organisation med säte i Pakistans huvudstad Islamabad.

Av rapporten framgår att under 2009 genomfördes i Pakistan 2586 "terrorist, insurgent and sectarian related incidents of terrorism" som dödade 3021 civilpersoner och skadade 7334. Av attackerna uppges 87 ha utförts av sjlävmordsbombare. Jämförande siffror från 2006 är 675 attacker med 907 dödade och 1543 skadade.

Se även The New York Times artikel om rapporten: Deaths at Hands of Militants Rise in Pakistan

Inga kommentarer: