söndag 13 december 2009

Uppbyggande berättelse och leende "syster"

Jag slänger flera gånger om dagen en hastig blick på de senaste rubrikerna på "muslimbloggarna" i högerkolumnen. Några som gör mig speciellt nyfikna klickar jag på, rubriken Vad är din ursäkt för att inte använda Hijab? var en sådan. Bloggaren har översatt en text till svenska som radar upp elva vanliga(?) ursäkter från muslimska kvinnor att inte bära hijab Alla ursäkterna är oacceptabla. Ibland blir det riktigt drastiskt. Ursäkten "Jag är fortfarande för ung för att ha Hijab" besvaras med en motfråga och ett påstående:

Vet du när du ska dö syster? Dödssiffrorna för ungdomar bara stiger!

Sedan följer en sedelärande berättelse om en ung tjej som inte ville bära hijab, men kommer på bättre tankar när hon går på en islamisk lektion. Hon inser sin synd, ber Allah om förlåtelse (tauwba) och sätter på sig en sjal innan hon lämnar lektionen. Det var tur för henne, När hon kommer ut från byggnaden blir hon nämligen påkörd av en bil och dör.

Inlägget avslutas med bilden nedan och denna sensmoral:

Systrar i Islam, kom ihåg att ni är exempel till muslimer och de ickemuslimska kvinnorna. Med ert betéende, dyrkan, leende, även när du går på gatan, är du ett exempel till allihopa och kommer inspirera många människor, utan att säga ett ord. Du gör samhället vackrare! Dina goda handlingar är extremt värdefulla inför Allah.
Du hjälper dina systrar i Islam. Du är vårt exempel, vår ambassadör. Snälla, skäm inte ut dig själv både i denna värld och i nästa.



En leende syster gör samhället vackrare!

14 kommentarer:

Anonym sa...

anar jag ironi i ditt inlägg och en dos av dubbelmoral?
en leende syster r gör samhället vackrare står det under bilden där hennes leende ej ens syns.Kanske borde du tänka på att kvinnor behöver ej vara täckta så pass mycket framför andra kvinnor!

Svarten sa...

Anonym

Fråga den som postade inlägget. Jag är bara vänlig nog att sprida budskapet vidare.

MammaMarie sa...

Den där bloggaren har som "mission" att skriva muslimer på näsan hela tiden. Där tillåts inget ifrågasättande alls, bara applåder för skrivna inlägg... man uppmuntras inte att läsa eller lyssna på oliktänkande. Det är riktigt otäckt, särskilt då sidan vill rikta sig till unga människor.

Det sorgliga är att de flesta med denna fanatiska inställning till Islam (som visar sig i alla ämnen som tas upp) brukar lämna allt praktiserande till slut.

Svarten sa...

MammaMarie

Det finns en del bloggar på länklistan "Muslimer som bloggar" som är direkt obehagliga att besöka.

Anonym sa...

vilka?

Svarten sa...

Anonym

Den åsikten behåller jag för mig själv.

Anonym sa...

Fråga den som postade inlägget. Jag är bara vänlig nog att sprida budskapet vidare

Vilken budskap sprider du?
Tycker du om att bilden överstämmer med orden?

just nu jag gillar ej din dubbelmoral där du försöker fjäska ena dagen för muslimer nästa dag för svenskar och då använder du dig av ironi mot muslimer för att fjäska in dig hos andra
Du borde bestämma dig vem du är och respektera alla människor..På det här viset får du ej respekt varken av mig eller någon annan

Svarten sa...

Anonym 2

Sånt där trams bryr jag mig inte om.

Fazeela Selberg Zaib sa...

Anonym, lägg ner nu. Människan är inte svart och vit?

Bara för att Svarten har ett intresse för islam och muslimer betyder inte att han måste köpa allt vi säger och gör. Eller hur? Han har all rätt att tycka om vissa saker och kanske inte andra. Han är fri.

Och du är fri att inte tycka om allt Svarten gör eller säger men håll det sakligt.

Mikaela H B sa...

Det där fann jag lite obehagligt faktiskt. Visst, man ska bära slöja, men att bli skrämd för att bära den tycker jag är fel. Den dagen jag äntligen tar på mig min slöja ska det vara för att jag vill och för att följa gud, inte för att det känns säkrast ifall jag dör.

Något jag har märkt är hur de mest extrema muslimerna jämt får mest respekt. Man får inte säga emot alls och de är så jä*la viktiga hela tiden. Jag undrar vad det är som gör dom så speciella, när de andra tolkningarna av islam kan vara minst lika sanna.

Svarten sa...

Halal-kram till dig, Mikaela :-)

(Fazeela har lärt mig att det finns elektroniska Halal-kramar, så det är säkert korrekt)

bahlool sa...

Mikaela islam är inte så svår, du har lärda som studerat islam, islamiska texter och Koranen i årtionden, när shia som sunni lärda är överens om en sak, då kan du ge dig på att det är den tolkningen so är mest sann. Att vi med liten kunskap, konvertiter eller uppvuxna med religionen, tror att vi kan omtolka en religion som är uppbyggd på att vara Allahs ord, då blir det fel.
Du gör misstaget som så många andra med liten kunskap i religionen, ni tolkar utan de rätta verktygen. Jag har ofta och gör än samma misstag men jag skulle aldrig kunna tänka mig hävda att min tolkning är sannare eller minst lika sann som de tolkningar som alla de lärda inom shia följer. Det är ologiskt och befängt.
Det är som att gå till en matematiklärare och säga min tolkning av siffrorna är nästan lika sann som din och alla matematikböckers och alla matematiklärares tolkning.
Å ena sidan har du de mest extrema formar och tolkningar av islam och å andra sidan har du personer som menar att man kan tolka hej villt..båda två är av ondo.

Bahlool sa...

Sen är det där en wahabisida, enda som verkligen bryr sig om den tolkningen är wahabiter, inte sunni,inte sufi eller shia. Tittar man på wahabismens förmaningar och texter så är det altid så där hårt, krävande, bestämmande och varnande.
Enligt Muhammed Baqir al Sadr, så är wahabismen för dogmatisk, medan sufi är för spirituell och det man ska följa är mellanvägen (enligt honom var det då shia som hade både och)
Att hävda att någon är extrem mm funkar inte heller, på samma sätt som det inte bara finns en version av modernism, eller islamism eller takfirism, så finns det inte heller en version av extremism.

Fazeela Selberg Zaib sa...

Ja du Svarten om Fazeela sa det så måste det vara sant... haha :)