onsdag 10 oktober 2012

Pakistan: 14-årig fredsaktivist skjuten av terrorister



En dokumentärfilm från 2010 om den då 12-åriga fredsaktivisten Malala Yousufzai

För några veckor sedan riktades världens blickar mot Pakistan och upprördes över hur en ung flicka, Rimsha Masih, anklagades för hädelse Enligt rykten som cirkulerat har Rimsha med familj flytt till Norge och för ett par dagar sedan publicerades denna artikel, som hävdar att ryktena bekräftats.

Nu kommer nyheter från Pakistan att beväpnade män stoppade bussen som 14-åriga Malala Yousufzai, tillsammans med två kamrater, färdades i på väg hem från skolan. Efter att männen försäkrat sig om att det var Malala sköt de henne i nacken och huvudet. Hon fördes till sjukhus för omedelbar operation och det uppges att skadorna inte är livshotande. Hennes kamrater skadades också vid attacken (se video).

Malala är känd för sitt engagemang för rätten till utbildning och kampen för stabilitet i det distrikt, Swat, där hon bor och som tidigare kontrollerats av talibaner. Hon har flera gånger utsatts för mordhot och har haft beskydd av obeväpnade livvakter. I december förra året tilldelades hon ett nyinstiftat nationellt fredspris och var även nominerad till The International Children's Peace Prize

Lyssna: 14-årig pakistansk aktivist sköts i huvudet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Herregud så hemskt. Vilka sjuka människor.

Svarten sa...

Hoppas besökarna tar sig tid att se filmen. Jag blev oerhört imponerad av denna tjej som då bara var 11-12 år.