söndag 12 november 2006

Moustapha Akkad: Afrikas lejon

Jag har ägnat söndagsmorgonen åt att se filmen Afrikas lejon från 1981. Filmen är två och en halv timme lång och har regisserats av den syriskfödde Moustapha Akkad, som kanske är mest känd för sin film The Message/Budskapet

Jag skriver det på en gång:
Det här var en riktigt stor filmupplevelse!

Filmen skildrar hur Omar Mukhtar under 20 år leder libyernas frihetskamp mot Mussolinis fascistiska ockupationstrupper. Regissören Moustapha Akkad har tittat igenom mängder av Mussolinis propagandafilmer och försökt återskapa historien på ett i det närmaste autentiskt sätt. Man anlitade till och med Mussolinis egen barberare för att raka skallen på skådespelaren som gjorde den rollen.

Förutom en storslagen filmupplevelse fick jag en lärorik historielektion om ett krig som jag knappt hade hört talas om. I filmen förekommer även händelser som gjorde det självklart att dra paralleller till vad som utspelas i dag på andra ställen i världen. De italienska fascisterna byggde bland annat en Hadrianus mur i Libyen, inte för att utestänga fienden - som romarna en gång gjorde i Britannien - utan för att stänga inne befolkningen.

Discshop.se har just nu ett kampanjpris (gäller tills vidare) på filmen; 79 kronor + 29 kronor för frakten. Filmen har fått snittbetyget 4,9 (av 5 möjliga) från 12 registrerade kunder.

Det finns också möjlighet att som "prova nu"-kund hyra den alldeles gratis från Lovefilm.se

Inga kommentarer: