torsdag 2 november 2006

Sabuni jagar muslimer

Igår publicerades ett upprop mot integrationsminister Nyamko Sabuni i Svenska Dagbladet. Artikeln hade rubriken Sabuni jagar muslimer och var undertecknad av 36 muslimska organisationer. Samma dag publicerade SvD ett svar från Sabuni:
Aldrig förtryck i religionens namn

Härom dagen tittade jag på ett debattprogram om islam och extrem islamism: Doha debate (Google video).

Programmet inleddes med att panelen fick försöka ge en definition på begreppen extremism och terrorism. Något som inte var helt lätt eftersom det förutsätter att det finns en fast norm för vad som är "normalt".

Ibland stöter man på personer som tycks anse att "den normala normen" är att inte vara muslim; att allt som har med islam att göra är extremism, t.ex. att be fem gånger om dagen, att en del tjejer bär en sjal på huvudet, att fasta under Ramadan, osv. Att föra en vettig debatt med den typen av personer är i stort sett omöjligt.

En intressant sak med uppropet mot Sabuni är att hon själv är muslim, vilket visar på den stora spännvidden av åsikter bland muslimer. Det kan vara bra att ha i åtanke när vissa personer börjar tala om muslimer som om de vore en homogen grupp.

Se även Vem är rädd för islam?
och Gilles Kepel: Kampen om islam

Inga kommentarer: