torsdag 30 november 2006

Yusuf Islam: En liten granskning



Från Cat Stevens till Yusuf Islam (36:40)

I dessa dagar är Yusuf Islam ett högaktuellt namn i media. Hans nya skiva, An other cup, kom ut för någon vecka sedan och den 11 december framträder han vid Nobels fredspris-konsert i Oslo.

Efter en framgångsrik karriär som popsångare (under namnet Cat Stevens) konverterade han 1977 till islam, vilket väckte starka känslor hos många personer. I dag är Yusuf Islam mycket aktiv inom den muslimska rörelsen och driver tre skolor och ett omfattande internationellt välgörenhetsarbete, bland annat genom sin egen organisation Small Kindness

I egenskap av internationellt känd muslim har Yusuf Islam de gångna åren också varit en populär måltavla för allehanda journalister och organisationer. I september 2004 blev han nekad inresetillstånd till USA. Enligt Svenska Dagbladet skulle Yusuf i samband med detta sagt:

"Det fantastiska är att jag inte fick, och fortfarande inte har fått, någon som helst förklaring till vad jag anklagas för eller varför jag nu anses vara ett hot mot säkerheten. Jag har bara fått veta att ordern kom uppifrån."

I TV4 programmet Efter tio, som sändes för ett par veckor sedan, gav han sin syn på anledningen till varför han blev nekad inresa till USA.

De brittiska dagstidningarna The Sun och The Sunday Times publicerade 2004 artiklar där Yusuf anklagades för att stödja terroriströrelser. Yusuf stämde tidningarna och det hela slutade med att de gjorde upp i godo och det publicerades en ursäkt (The Sun).Yusuf förklarade sig vara mycket nöjd med uppgörelsen, enligt amerikanska tidskriften Billboard

Det mest seglivade påståendet om Yusuf Islam, är att han 1989 skulle ha uttalat sitt stöd för dödsdomen, fatwa, mot författaren Salman Rushdie och hans bok Satansverserna. Detta påstående har dykt upp gång på gång under 17 års tid och har varit ganska flitigt förkommande i internationell press i samband med att den nya skivan släpptes. Här i Sverige skrev Sundsvalls Tidning i en recension att Yusuf gjort sig " 'berömd' genom att stödja fatwan som Salman Rushdie drog på sig med sin bok Satansverserna."

Jag har ägnat en del tid åt att, med mina begränsade resurser, försöka få klarhet i hur det förhåller sig med Yusufs påstådda stöd till fatwan mot Rushdie och det kan sammanfattas med orden; en riktig härva. Jag har ingen ambition att i detta sammanhang försöka reda ut denna härva; det skulle bli alldeles för rörigt. Men efter att ha gått igenom hundratals webbsajter har jag inte hittat någon annan källa än en artikel i The New York Times, 23 maj 1989 (Det krävs gratis registrering för att kunna läsa artikeln).

Artikeln i NYT hänvisar till ett engelskt tv-program, som ännu inte hade sänts när artikeln skrevs, där Yusuf påstås uttala sitt stöd för fatwan. Jag har inte lyckats hitta en enda artikel som kommenterar programmet efter att det skulle ha sänts.

I en lång intervju med amerikanska tidskriften Rolling Stone, 21 juni 2000 ger Yusuf Islam sin version om upphovet till ryktena. I artikeln uppmanas läsarna att försöka hitta hans "stöduttalande" i skrift någonstans och tillägger "As happens, with the passing of time fiction become fact, myth becomes legend."

Yusuf Islam har en hemsida för sin musik och en annan med bredare innehåll På den senare finns en sida med hans svar på vanligt förekommande frågor, den inleds med raderna:

I’m just a soul whose intentions are good,
Oh Lord! Please don’t let me be misunderstood.



Fler inlägg om Yusuf Islam på bloggen

Inga kommentarer: