onsdag 8 november 2006

Moustapha Akkad: The Message

I morgon, den 9/11, är det på dagen ett år sedan fyra terrorister sprängde tre hotell i Jordaniens huvudstad Amman. I ett av hotellen, Radisson SAS, pågick ett muslimskt bröllop. Bland gästerna fanns den syriskfödde filmregissören Moustapha Akkad och hans dotter Rima Akkad Monla. Dottern dog genast i samband med attentatet och Moustapha Akkad avled två dagar senare till följd av sina skador. Totalt dog 57 personer. Hela den arabiska världen fördömde genast terrordådet, för vilket al-Qaeda i Irak påtog sig ansvaret.

Moustapha Akkads mest kända film är den Oscarsnominerade The Message från 1976; en film om profeten Muhammed och islams första år. Filmen tog totalt sju år att färdigställa och manuskriptet hade i förväg godkänts av muslimska auktoriteter i Kairo och Beirut. Många muslimer anser även i dag att filmen är en bra skildring av islams framväxt. Daniel Lillman skrev nyligen i en debattartikel i Aftonbladet:

"Budskapet är en film som många av oss muslimer kan se flera gånger och skulle kunna bli en tradition under Ramadan. Det är även en bra film för vem som helst och kan ses av alla."

Den nästan tre timmar långa filmen kom tidigare i år ut med svensk text och DVD:n innehåller även en mycket intressant 45 minuter lång dokumentärfilm om inspelningen. The Message spelades in parallellt i två versioner, en engelskspråkig och en på arabiska, med olika skådespelare. I den engelska versionen spelas huvudrollen som Hamza, Muhammeds morbror, av Anthony Quinn.

Så här presenteras filmen på Discshop.ses hemsida:

Ett storslaget epos om Islams födelse

Mekka på 600-talet är en stad i förfall, kontrollerad av giriga köpmän. En enda man vågar konfrontera dem: Muhammed, en man med en förkunnelse från en högre makt. Uppfylld av en ängels gudomliga budskap ger sig Muhammed ut bland folket för att sprida den nya läran.

Profeten och hans lärjungar blir förföljda av stadens ledare och tvingas fly till Medina. Ännu en uppenbarelse kommer från Allah: han måste skapa en armé och befria Mekka från de avgudadyrkande köpmännen. Så börjar islams allra första heliga krig.

The Message är den största, mest kända film som någonsin gjorts om islam. Med episk tyngd skildras ett viktigt kapitel i vår världshistoria, en unik och angelägen berättelse om födelsen av en av våra största världsreligioner.

Discshop.se har just nu ett kampanjpris (gäller tills vidare) på filmen; 79 kronor + 29 kronor för frakten. Filmen har fått snittbetyget 4,4 (av 5 möjliga) från 27 registrerade kunder.

Det finns också möjlighet att som "prova nu"-kund hyra den alldeles gratis från Lovefilm.se

Inga kommentarer: