tisdag 7 november 2006

Angélique Kidjo: Batonga



Musikvideo med Angélique Kidjo: Batonga

Jag har sett Angélique Kidjo på scenen ett antal gånger i olika länder, men hon har aldrig varit så bra som på legendariska Rackis puben här i Uppsala. Det måste ha varit alldeles i början av 90-talet och hennes debutskiva Logozo hade nyligen kommit ut.

Rackis puben var full med folk, vilket innebar cirka 300 personer, och jag förmodar att endast en handfull av besökarna hade hört talas om henne tidigare. Angélique Kidjo fick alltså börja från noll för att övertyga publiken om att det var en blivande världsstjärna som stod på scenen - när kvällen var slut tror jag inte någon tvivlade på det.

Angélique Kidjo föddes i Benin (Västafrika) 1960 och började redan som 6-åring att dansa och sjunga i sin mammas teatergrupp. Under 70-talet började hon lyssna på europeiska och amerikanska artister som Jimi Hendrix, James Brown, Beatles och Rolling Stones. Hon flyttade till Frankrike för att studera musik och blev kvar där i flera år, men är numera bosatt i USA.

Redan tidigt i sin karriär fick hon kritik av västerländska musikjournalister för att vara alltför influerad av västerländsk musik; att hon hade glömt sina afrikanska rötter. I en intervju i BBC:s tidskrift, Focus on Africa, från 1992 bemötte hon kritiken:

"Yes, they say that and I don´t give a shit. Being open to the rest of the world doesn´t mean that you are not African anymore. It is being very intelligent. Being open makes you be a part of this world by being an African. And that´s the big part of it."

Jag reste en hel del i Västafrika under 90-talet och besökte bland annat Benin och grannlandet Togo flera gånger. I samband med att debutskivan Logozo kom ut 1991, så hörde jag den spelas flera gånger om dagen i dessa länder. Och aldrig hörde jag någon afrikan påstå att Angélique Kidjo hade förlorat kontakten med sina afrikanska rötter.

Wikipedia om Angélique Kidjo
Tidskriften Rolling Stones diskografi

Inga kommentarer: