torsdag 28 december 2006

Film: Metropolis av Fritz Lang



Trailer för nyutgåvan av Metropolis (2:35)

Metropolis från 1927 av regissören Frits Lang anses vara en av filmhistoriens största filmer. Så här skriver en recensent hos MovieMix om den senaste utgåvan av filmen:

"Metropolis finns i fler versioner än de flesta filmer man kan komma på. Den version som denna recension gäller är en restaurering som gjorts av FW Murnaustiftelsen. Jordens alla filmarkiv har damsugits efter bortklippta snuttar och så bra bevarade filmsnuttar som möjligt. Målsättningen har varit att komma så nära den ursprungliga version som hade premiär i Tyskland som möjligt. Det har inte varit möjligt.

Istället har man utifrån en uppsättning av pianonoterna och bland annat censuranteckningar återskapat de saknade partierna och lagt in beskrivningar av dessa som mellantexter. Greppet fungerar bra och hackar inte sönder handlingen annat än på något enstaka ställe. Andra versioner varierar i längd från premiärversionens 210 minuter till Giorgio Moroders ynka 80 minuter."

Utgåvan som omnämns i recensionen ovan kan beställas från DiscShop för 269 kronor. En annan utgåva finns hos Ginza för 29 kronor.

Inga kommentarer: