fredag 15 december 2006

Vägen till Betlehem

Ljuset från Betlehem är ett ljus i en mörk natt också idag!
Det finns många hinder att nå fram till Betlehem! En ny "säkerhetsterminal" togs i bruk strax före jul förra året intill den 9 meter höga muren som nu innesluter Betlehem och omöjliggör för de flesta i Jesu födelsestad att till exempelvis resa de 8 km till Jerusalem.
Om dagens Maria och Josef ska ta sig till eller från Betlehem, så krävs särskilda tillstånd om de ska kunna passera muren. Julens budskap om hopp, förväntan och glädje blandas med människors frustrationer, besvikelser och sorg över allt som man genomlever och möter under ockupation: fortsatta förluster av land och egendom, minskad rörelsefrihet och framförallt att behandlas som mindervärdig.

1 kommentar:

Anonym sa...

K.J är kunnig i de bibliska styckena om Betlehem.Även den historiska presentationen var nästan helt utan fel.
Att han sen börjar irra omkring i sina dagliga iaktagelser, hur Det funkar i Betlehem,kan inte låtas gå obesvarad.
Den Kristna palestinska befolkningen i Betlehem, var en klar majoritet, när Israel intog staden 1967.Den Kristna gruppen hade inte haft det lätt under den Jordanska ockupationen mellan 1948-1967.När Israel tog över,hände dramatiska förändringar i deras Levnadsstandard.
När sen den första Intifadan började i september 2000 tog allt ett abrupt slut.Den Muslimska delen av Betlehems invånare, började återigen med att trakasera de kristna Palestinierna.De kristna lämnar Betlehem, för att slippa den Muslimska "Terrorn", som dom lever under. En Majoritet av de kristna tyckte att Israel var för mjuk under den första Intifadan.
När det kommer till Muren, så blir jag ledsen.OM inte de Palestinska Fundamentalisterna hade satt igång med sina terroratacker, så hade ingen mur behövts.
Att värna över den stackars kristna grupperingen i Betlehem eller på andra delar av Västbanken,är helt ok........
Men att försöka lägga all skuld på Den Judiska staten,är bara en fortsatt strategi från Vissa delar av den Kristna Kyrkan.
Vad har Ni inom Kyrkan gjort för positivt för era systrar och bröder, som i dag lider runt om i världen?