söndag 17 juni 2007

Hans Lindström, satirtecknare

När Dagens Nyheters "Namn och Nytt"-sida den 12 september 2004 publicerade teckningen ovan fick sidans redaktör under de påföljande fyra dagarna mottaga över tusen upprörda email. Redaktören skriver:

"På sätt och vis bekräftar denna kampanj det som teckningen ville säga. Att kritik av staten Israel är omöjlig eftersom den alltid riskerar att tillbakavisas som antisemitisk."

Initiativtagare till mailkampanjen var webbsajten "Honest Reporting", som rapporterar om hur media runt om i världen skriver om Israel. När jag alldeles nyss besökte deras sajt var en ny mailkampanj mot en satirtecknare på gång, nu var det en teckning i en sydafrikansk tidning som upprört deras känslor.

Hans Lindström, som gjort teckningen ovan, har en av landets vassaste pennor och levererar teckningar i ett rasande tempo. I en mycket läsvärd artikel i Transportarbetaren kan man bland annat läsa att han utsattes för hot från "vissa israeliska intressegrupper" efter att teckningen hade publicerats.

Förutom i ett stort antal tidningar, så kan du se teckningar på hans hemsida De finns alltid tjugo aktuella teckningar utlagda, som byts ut lite då och då.

Hans Lindströms album, signerade litografier, vykort och lite annat finns att köpa på nätet

2 kommentarer:

Anonym sa...

du borde nog kolla upp dina källor innan du skriver att Israeliska intressegrupper hotat Lindström!
Att bara skriva ner ngt som andra påstår,är verkligen inte seriöst!

Svarten sa...

Det framgår tydligt av texten vart uppgiften kommer ifrån och det finns en länk till artikeln. Sedan är det naturligtvis upp till läsaren att själv göra en bedömning av trovärdigheten.