söndag 10 juni 2007

Simson - den förste "självmordsbombaren"

Philips Galle (1537-1612)

Huset var fullt av män och kvinnor, alla filisteernas hövdingar var där, och på taket stod omkring 3 000 män och kvinnor som såg på när man roade sig med Simson.

Då ropade Simson till Herren: ”Herre, min Gud! Tänk på mig, o Gud, och ge mig styrkan tillbaka denna enda gång, så att jag i ett slag kan hämnas på filisteerna för mina båda ögon!”

Han sökte stöd mot de båda mittpelarna som bar upp huset och tog spjärn med höger hand mot den ena och med vänster hand mot den andra och sade: ”Må jag dö på samma gång som filisteerna!”

Sedan tryckte han till med sådan kraft att huset störtade samman över hövdingarna och allt folket där inne. De han dödade vid sin egen död var fler än de han hade dödat medan han levde.

Ur bibeln, Domarboken 16:27-30

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men Simson var ju fastkedjad när han välte pelarna. Lite grovt att kalla honom självmordsbombare? Det är dock en bra berättelse.

Svarten sa...

Anonym

Att genom sin egen död döda andra är det specifika för självmordsattentat och i detta fall även den gudomliga förbindelsen, att gud är på självmordsbombarens sida och ger honom kraft att hämnas.