fredag 1 februari 2008

Saladin - muslimernas ridderliga härförare

I dag har jag ägnat några timmar åt att se filmer och läsa om Saladin (Salah al-Dīn Yusuf ibn Ayyub). Han levde 1138-1193 och var muslimernas högste ledare under det tredje korståget.

Den bild som ges av Saladin varierar kraftigt beroende på vem som berättar. När Wikipedia avslutar sin artikel med orden "Saladin har kommit att gå till historien som en man känd för sin rättvisa, måttlighet, intelligens och okränkbara trofasthet till sitt ord", så följs de med noten "Ifrågasatt uppgift".

Jag tänker inte skriva någon längre utläggning om Saladin nu, utan avvaktar och hoppas Mohamed Omar lägger ut morgondagens föreläsning på Medelhavsmuseet Saladin och jihad, den islamiska ridderligheten på nätet.


Saladin, dessin animé en 3D by Khamzali
Trailer för tv-serie om Saladin.

Sedan något år är ett produktionsbolag i Malaysia sysselsatta med att göra en animerad tv-serie om Saladin. Serien produceras i samarbete med Al Jazeeras tv-kanal för barn. Enligt seriens hemsida kommer den att bestå av 26 avsnitt på vardera 26 minuter och premiären är planerad till nästa år. Serien kommer dessutom att ligga till grund för en långfilm, dataspel och serietidningar.

Ni som inte kan vänta tills seriens premiär kan tjuvkika på de två första avsnitten redan nu. Men alla talar inte svenska och avsnitten presenteras på originalspråket.

Inga kommentarer: