torsdag 10 juli 2008

Troja på Svartbäcksgatan i Uppsala

Det är lätt hänt att man av gammal vana fortsätter att gå till sina stamrestauranger och missar att upptäcka något nytt. Ett ställe jag börjat besöka nu under sommaren är den lilla restaurangen Troja på Svartbäcksgatan 23. Restaurangen ligger ett par minuters promenad från Linnéträdgården och Linnémuseet Ett trevligt ställe med låga priser, god mat och trevlig personal.

Jag tycker speciellt om att sitta vid något av borden på trottoaren och titta på de gamla fina byggnaderna på andra sidan gatan. Man kan överblicka två kvarter med enbart hus från 1700 och 1800-talen. Jag ska försöka leta fram lite information om husen, så blir det ännu trevligare att se på dem. Jag vet i alla fall att ett av husen byggdes i början av 1800-talet av Linnés yngsta dotter och hennes make.

Korsningen Svartbäcksgatan och Linnégatan sett söderut.

Texten nedan är hämtat från Uppsala kommuns gatunamnshistoria:

Svartbäcken var under medeltiden namnet på den stadsdel som sträckte sig fram till bäcken Svartbäcken, mellan ån och Svartbäcksgatan. Bäcken är nu under jord, men utloppet i Fyrisån strax norr om Haglunds bro är fortfarande synligt.

1600-talets båda nya huvudgator, som korsades vid Stora Torget, fick 1671 tilägget Konungs- och Drottning-. Svartbäcks- och Kungsängsgatorna kallas på 1671 års karta för Stora Konungsgatan. Den norra delen av gatan fick under 1700-talet namnet Svartbäcksgatan.

Inga kommentarer: