onsdag 21 januari 2009

Hip Hop med Poetic Pilgrimage

Igår skrev jag några rader om den amerikanske rapparen One Dose och hans hip-hop med kristet budskap. Det ledde till att jag i dag bestämde mig för att uppmärksamma någon av alla de muslimska rap-artister som finns.

Jag gick in på Muslim Hip Hop och kollade, lyssnade och bestämde mig för att skriva lite om någon av de kvinnliga muslima rapparna. Det blev duon Poetic Pilgrimage från London-förorten Bristol.

Duon består av Muneera Rashida och Sukina Abdul Noor, båda med rötterna i Jamaicas kristendom och rastafari. De konverterade till islam 2006. Poetic Pilgrimage bildade de redan 2001, efter viss tvekan bestämde de sig för att fortsätta med hip-hop även som muslimer.

Många tycker att deras texter är politiska, men tjejerna säger själva att det handlar om att beskriva världen utifrån egna erfarenheter och sitt eget perspektiv. De har varit vänner i tretton år och flyttade 2001 in till centrala London för att studera vid universitetet.

I början av sin karriär skrev de kontrakt med ett kommersiellt skivbolag, men gillande inte deras brist på visioner coh sättet de blev behandlade på. I stället gick de sin egen väg och skaffade sig sakta men säkert en större publik. Sommaren 2007 visades dokumentärfilmen The muslim Jesus på brittisk TV och tjejerna fick en hel del uppmärksamhet när de medverkade och rappade om Modern day Marys.

1 kommentar:

Anonym sa...

yeah!

såg dom på eid-festen i gbg. dom är grymt bra. jag fick tårar i ögonen, och det får jag inte ofta av konserter kan jag säga.

Ali