lördag 11 mars 2006

Kan man skämta om judar?

- Alla skämtar om alla. Men skämt om judar är tabu. Orden kommer från samhällsgisslaren och konstnären Lars Hillersberg.

Bra satir hämtar sin näring ur allvaret eller samhällets bistra verklighet - eller tabuerna som ofta tryckts ned till det undermedvetna. Satir och skämt är som bäst när det kopplar ihop både intellektet och känslan i magen, eller ungdomlig kaxighet med vuxen reflektion. Det visste den legendariske clownen Charlie Rivel, det vet den underfundige regissören och juden Woody Allen och det vet Lars Hillersberg.

Det har stormat flera gånger runt Lars Hillersberg, nästan alltid på samma tema. När han kritiserat Israels politik i judisk skepnad har han beskyllts för att vara antisemit. Israelvänliga lobbyister har flitigt använt sig av Förintelsen för att tysta all kritik mot Israels politik. Och ingen vettig människa i västvärlden vill naturligtvis bli förknippad med Förintelsens politiska vidrigheter. Bättre då att inte trampa in på denna minerade mark.

Resultatet av västvärldens kollektiva skuld för Förintelsen ser vi idag i Israel och Palestina. Israels demokratiskt valda regering utnyttjar västvärldens dåliga samvete och trampar på folkrätten och ignorerar mängder av FN-resolutioner. Staten Israel exploaterar Förintelsen för sina expansionistiska syften. Efter attacken mot World Trade Canter i New York 11 september definierar de sin politik som en kamp mot den internationella terrorismen, precis som USA:s president George Bush. Man tager vad man haver, som pragmatikern brukar säga.

Om politik till stora delar går ut på att manipulera opinioner, så är satirikerns roll att avslöja de falska budskapen. Rätt använd kan humorn därför bli ett giftigt och svårbekämpat vapen. Det inser naturligtvis Hillersbergs belackare.

Sammanhanget och tiden har stor betydelse för hur satirerna uppfattas. Ett skämt om judar under nazitiden blev ett stöd för Förintelsen. Efter kriget har många judar flyttat till Israel och försöker nu skapa en judisk stat. Jude blir här identiskt med Israel.

Skämt om andra folk hämtar ofta näring ur simpla fördomar, som våra billiga norskhistorier. De kan vi vara utan. Intelligenta skämt som träffar i veka livet kan påverka opinioner. Min egen ståndpunkt är att det blir alltmer angeläget att skämta om judar! I alla fall om dom är israeler och har ansvar för förnedringen av palestinierna.

Christer Wigerfelt
(Gästbloggare)

Artikeln publicerades första gången 7 mars 2002 i samband med en utställning av Lars Hillersbergs teckningar på Röda Sten i Göteborg. Christer Wigerfelt är redaktör på Alba.nu - tidningen för kultur, vetenskap och samhälle.

Bild: Självporträtt av Lars Hillersberg (1937-2004)

Inga kommentarer: