Mängder av gamla minnen väcktes till liv från min barndoms sommarlov hos en släkting i Jämtland, de avslutades alltid med hjortronplockning på någon myggig myr. Den stora belöningen var att vid hemkomsten få äta - så mycket jag orkade - hjortron ihoprörda med vispgrädde på nygräddade våfflor. Mums fillibabba!
Jag har alltid trott att det var just den där röran som kallades mylta, men så är det inte, om man ska tro Wikipedia och diverse recept
I vilket fall, i min barndoms föreställningsvärld var mylta en röra av hjortron och vispgrädde.
I vilket fall, i min barndoms föreställningsvärld var mylta en röra av hjortron och vispgrädde.
Så snart närbutiken öppnat går jag i väg och köper vispgrädde, sedan hem och plockar fram våffeljärnet. Jag kan knappt bärga mig - tar ytterligare en liten sked hjortron ur burken och sänder mina allra vänligaste tankar till min fina arbetskompis.
2 kommentarer:
Visst är det mumsigt och jag anar att du är värd en burk av norrlands guls.
mowi
Ät och njut. Det kommer alltid nya år med nya bär som står där på myren och väntar på att plockas.
Skicka en kommentar