torsdag 14 augusti 2008

1 polis på 50 besökare vid reggaefestival

Uppsalas Reggaefestival blev Sveriges polistätaste festival i år. I Uppsala gick det 1 polis på 50 besökare. På Hultsfreds-festivalen gick det 1 polis på 300 besökare och på Arvika festivalen en polis på hela 450 besökare, skriver sr.se på temasidan Mitt i Musiken

Arrangören av Uppsala reggaefestival, Yared Tekeste, är upprörd över hur polisen behandlade funktionärer och artister; "det kändes som en polisstat från den gamla Sovjettiden."

Festivalbesökare anmäler polisvåld Upsala Nya Tidning

Se även bloggposten Uppsala reggaefestival: Kritik mot polisen

När det gäller samarbetet med Uppsala kommun är Yared mycket positiv:

- Den här gången ska kommun­en ha en stor eloge. För att sådana här arrangemang ska gå att genomföra måste man ha ett bra samarbete med kommunen och att vi hade det den här gången är väldigt, väldigt kul, säger han till UNT/Fredag



I Uppsala diskuteras reggaefestivalen flitigt, nästa alla man talar med har en åsikt - mer eller mindre välgrundad, oftast mindre.
I dagens Upsala Nya Tidning publicerades fyra insändare om festivalen, tyvärr finns de inte tillgängliga på nätet.

En äldre kvinna berättar att hon och hennes vännina utnyttjade möjligheten till gratis inträde för alla över 60 år och besökte festivalen på torsdagen och lördagen. Lite misstänksamma var de. Men hon konstaterar att det var en entusiastisk, glad och mycket städad publik med allt från bebisar till 75-åringar. Hon avslutar insändaren:

"Vi var nöjda och lite förvånade. Alla farhågor kom på skam! Tack, Yared, för en exemplariskt genomförd reggaefestival! Må den fortsätta att förgylla sensommaren i Uppsala i många år till!"

En kvinnlig högstadielärare och tonårsförälder var också skeptisk till den omtvistade festivalen, men bestämde sig för att gå dit. Hon såg inte den minsta antydan till bråk utan möttes av en härlig publik. Hon skriver:

"Jag har blivit av med fördomar. Jag har hört mycket bra musik och sett unga och äldre tillsammans skapa en varm och kärleksfull stämning."

I en tredje insändare skriver ytterligare en kvinna att nolltolerans mot droger är självklart, men tycker att arrangören tog sitt ansvar och att den enorma polisinsatsen kändes överdriven.

(kd):s kommunfullmäktigeledamot Martin Wisell uttryckte även han sin uppfattning i en insändare. Han gläds åt Uppsalapolisens insatser mot artisterna och hoppas att den uppmärksamhet det fått utomlands kan medverka till att bryta den internationellt utbredda slappheten mot kändisknarkandet.

(kd) är tillsammans med sverigedemokraterna mycket kritiska till festivalen och ser helst att den stoppas, något som (sd) även motionerat om i kommunfullmäktige.

Inga kommentarer: