lördag 9 augusti 2008

Islam och olympiska spelen i Beijing

Olympiska spelen i Beijing gästas av omkring 16 000 idrottsutövare, tränare, med mera, från över 200 länder. I god olympisk anda har kineserna lagt ner möda på att de aktiva skall ha möjlighet att utöva sin religion under OS.

För anhängare av de stora religionerna, kristendom, islam, hinduism, buddhism och judendom, har speciella arrangemang gjorts. För muslimska idrottsutövare finns ett 100 kvadratmeter stort bönerum, där gratis exemplar av koranen finns tillgängliga. I övrigt finns neutrala meditationsrum för utövare av andra religioner.

Av de 70 moskéer som finns i Beijing har 12 gjorts speciellt lätttillgängliga under OS för besökare från muslimska länder, det har bland annat satts upp skyltar på arabiska och tolkar kommer att finnas närvarande. Det informerar den kinesiska regeringen om i
ett kort pressmeddelande


Beijings äldsta moské Niujie byggdes 996 e.Kr. och ligger i ett område där det bor cirka 12 000 muslimer. Moskén är byggd i traditionell kinesisk stil (se bild). I Kina finns det ett gammalt talesätt som hävdar att moskéerna fick högre minareter ju längre bort de byggdes från landets hjärta, kejsarens palats. Myndigheterna räknar med att omkring 10 000 utländska muslimer kommer att besöka Niujie moskén i samband med OS.

I Beijing finns 2 053 försäljningsställen för halal mat, det inkluderar både restauranger och affärer. Allt halal-slaktat lamm- och nötkött som säljs kan spåras till ursprunget i distributionskedjan, enligt pressmeddelandet. Regeringen har även lagt ner närmare 5 miljoner dollar på att öppna försäljningsställen för halal-mat vid Bejings största flygplats och järnvägsstation.

Se även bloggposterna Kinas äldsta handskrivna koran, Wang Zipin: Kinesisk Kung Fu-mästare och Haji Noor Deen: Islamisk kalligraf

Besök gärna bloggen Islam in China

Inga kommentarer: