lördag 23 augusti 2008

Världshistoriens kvinnliga politiska ledare

Man kan hitta det mesta på internet, konsten är att lyckas hitta informationen när man som bäst behöver den. I natt hamnade jag av en ren tillfällighet på en sida som helt är tillägnad kvinnor i politiskt ledande positioner genom världshistorien Jag har på känn att den kan komma till användning i framtiden. Länkar till den på bloggen så jag vet vart den finns.

Sidan drivs av dansken Martin K.I. Christensen, som efter sin akademiska examen i huvudsak har arbetat som journalist. Hans intresse för kvinnor i ledande politisk ställning började redan som barn när han i Politikens Verdenshistorie läste om alla stora kvinnliga ledare.

Listan med kvinnliga muslimska ledare genom tiderna börjar med Hind al-Hunnud som stod i opposition till profeten Muhammed och år 624 mötte honom på slagfältet. Hennes far och bror dog i slaget och hon anföll senare ännu en gång för att hämnas deras död. Det hela slutade med att hon konverterade till islam.

Sverige blev 1999 det första land i världen som hade fler kvinnliga ministrar än manliga. Finland hade förra året 60 procent kvinnliga ministrar i regeringen. Två länder, Monaco och Saudiarabien, har aldrig haft någon kvinnlig minister. Vatikanen har i alla fall haft en kvinna som assisterande vice minister.

1 kommentar:

nitza sa...

Det är väl det jag vetat hela tiden att det går åt kvinnor för att hålla ordning på alla struliga män.