tisdag 30 september 2008

Shabana Rehman - kontroversiell komiker

Jag minns fortfarande mitt första nattliga möte med den amerikanske ståupparen Sarah Silverman. Jag hade av en ren tillfällighet snubblat över en av hennes musikvideos på nätet och trodde jag skulle få höra någon form av oförarglig gladpop, men då trodde jag fel.

Inför nattens möte med norska Shabana Rehman var jag något bättre förberedd. Jag visste att hon som 1-åring invandrat till Norge från Pakistan tillsammans med sin familj, att många av hennes skämt inte var särskilt politiskt korrekta (för att uttrycka mig milt) och att hon vid flera tillfällen skapat rubriker och debatt i vårt västra grannland. Men jag blev ändå överraskad när jag i natt läste artiklar om henne och en del av de krönikor hon skrivit som spaltist (kolumnist, på svenska) i Dagbladet, samt tittat på ett par videos.

Shabana har tydligen lyckats röra om riktigt ordentligt i den norska samhällsdebatten sedan hon 1999 startade sin karriär som ståuppare. Hennes mer spektakulära utspel, som att omfamna och pussa den kvinnliga kulturministern, visa sin bara stjärt och under en debatt lyfta upp en muslimsk mulla i luften, har naturligtvis varit mums för media. Med sina uttalanden och skriverier har hon lyckats reta upp främlingsfientliga islamofober, kommunisterna kring tidningen Klassekampen, en hel del muslimer och säkert ytterligare några grupperingar.

När litteraturfestivalen i Lillehammer gick av stapeln i maj deltog hon vid öppnandet. Hon tände en stor tändsticka och deklarerade att det borde vara fler bokbål i Norge. Sedan lyfte hon upp koranen och och sade: "Den här boken har kanske mer makt än någon annan bok i vår tid. Om jag bränner den..." Hon gör en lång konstpaus. "...får den kanske ännu mer makt."

Ni kan själva se fortsättningen på videon. Mannen i publiken, som uppgivet skakar på huvudet, är bokförläggaren Willam Nygaard
som 1993 gav ut Salman Rushdies Satansverserna. Han blev med anledning av det skjuten och fick livshotande skador.Shabana har hotats till livet vid flera tillfällen (någon som blev förvånad?) och hennes systers restaurang i Oslo har blivit beskjuten Dödshoten har hon gjort till en del av sin föreställning, som i den här videon Titta gärna igenom kommentarerna, om ni orkar läsa allt intelligensbefriat hat.

Det får räcka för i natt. Men jag har en stark känsla av att jag återkommer till Shabana vid fler tillfällen. Vid första mötet med Sarah Silverman skrev jag att det inte var helt lätt att omedelbart veta hur man ska förhålla sig till hennes texter. Det gäller i ännu högre grad Shabana Rehman.

Nattens sista länk blir till en artikel i Time magazine: Nice Witch of the North

2 kommentarer:

Pierre Falk sa...

Ett starkt videoklipp. Fler bokbål! Jag har aldrig sett det på det viset tidigare. Jag vet inte om hon har rätt, men hon satte lite myror i mitt huvud.

Svarten sa...

Själv är jag kluven till en del av det hon gjort och skrivit. Jag hamnar ofta i situationen "å ena sidan, men å andra sidan".

För övrigt är myror i huvudet mycket trevligare än dito i byxorna.