söndag 28 september 2008

Vem blir terrorist?

På kvällen den 20 september genomfördes en terrorattack mot Marriott Hotel i de centrala delarna av Islamabad, Pakistans huvudstad. Dådet ägde rum när ett stort antal människor samlats på hotellet för att tillsammans bryta dagens fasta (Iftar), för att sedan påbörja de tio sista dagarna av muslimernas fastemånad Ramadan. Ett stort antal människor skadades svårt och 60 dödades när självmordsbombaren körde fram till hotellet med en lastbil och utlöste en mycket kraftfull bomb.

Se tv-nyheter från Al Jazeera

I västvärlden jagas terrorister genom att diskriminera personer med arabiska namn och/eller med anknytning till något land i den muslimska delen av världen. På den amerikanska no fly-listan finns nu uppskattningsvis över en miljon personer registrerade.

I slutet av augusti publicerade Guardian en artikel/(Ljudfil med kort sammanfattning) som avslöjar innehållet i ett hemligt dokument från brittiska säkerhetstjänsten MI5.

En speciell enhet inom MI5 har genom att studera redan kända personer med anknytning till terroristorganisationer försökt besvara frågan "vem blir terrorist?" Undersökningen konstaterar att

  • Majoriteten upphåller sig i Storbritannien legalt och är brittiska medborgare. Omkring hälften är födda i landet. De flesta som invandrat gjorde det av ekonomiska skäl eller för att studera och "radikaliserades" efter ankomsten.

  • En stor andel praktiserar inte sin religiösa tro och kan betraktas som okunniga om religionen. Andelen konvertiter är högre än genomsnittet. En del använder alkohol, droger och besöker prostituerade.

  • Det finns som regel inga tecken på psykisk sjukdom eller personlighetsstörningar.

  • Mycket få är uppväxta i strängt religiösa hem. Enligt MI5 har det visat sig att en stark och väletablerad religiös identitet faktisk kan förhindra att individer dras till terroristgrupper.

  • Majoriteten "radikaliserades" strax efter 20 års åldern.

  • De flesta över 30 år har stadiga förhållanden och har även barn.

  • Nästan alla saknar högre utbildning och har arbeten med låg status.

  • Den etniska bakgrunden är blandad. MI5 hävdar att det inte är möjligt att göra några antaganden utifrån hudfärg, etnisk tillhörighet eller nationalitet. De passar inte in på någon enskild demografisk profil och deras väg till våldsam extremism har sett olika ut.

    I en video från Guardian hävdades i slutet av juli att MI5 bedömer att det största terrorhotet i Storbritannien i dag kommer från terrorister på Nordirland.

    Lyssna på den dramatiserade dokumentären Terroristens stora ensamhet av Lotta Erikson.
  • Inga kommentarer: