måndag 1 februari 2010

Bönestund vid Woking moskén, Surrey (1926)



Det har nyligen publicerats en bok om Storbritanniens äldsta ändamålsenliga moské i Woking, Surrey. Shah Jahan moskén byggdes 1889 på initiativ av Gottlieb Wilhelm Leitner (1840 - 1899), som föddes i Ungern av judiska föräldrar. Efter faderns död flyttade han tillsammans med modern till Istanbul där hon gifte om sig med en jude som konverterat till kristendomen.

Av någon okänd anledning fick Leitner sin utbildning i en koranskola (madrassah) med anknytning till en moské i Istanbul. Han lärde sig stora delar av koranen utantill och talade vid 15 års ålder åtta språk, bland annat turkiska, persiska och arabiska.

När Leitner var 17 år kom han till London och började studera vid Kings College. Han blev professor i arabiska och islamisk lag (sharia) när han var 21 år och talade då 15 språk. Han flyttade till Indien vid 24 års ålder och tillbringade större delen av sitt arbetsliv som rektor vid College Lahore, som senare blev universitetet i Punjab.

Leitner återvände till England och bildade 1883 det Orientaliska institutet. Efter en donation från sultanen Shah Jahan i Bhopal, Indien, fick han möjlighet att bygga moskén.

2 kommentarer:

Mona sa...

Hahaha oj, sorry då! Får skylla på att jag inte har sett matchen, fick bara reda på vem som vann. :P

Unknown sa...

ahhh, the good old days när män bar tarboush!