fredag 1 juli 2011

Muslimska superhjältarJag antar att många redan känner till de muslimska superhjältarna The 99 Serietidningskaraktärerna som nu också blivit animerad film. Till och med Svenska Dagbladet uppmärksammade dem i november förra året i artikeln Koranens superhjältar Men det finns fler serietidningar med muslimska superhjältar som slåss på den goda sidan mot världens ondska.

Sooraya "Dust" Qadir

I serien X-Men dök för en tid sedan Sooraya "Dust" Qadir upp klädd i niqab Hon blev såld som slav i Afghanistan, befriades av Wolverine och anslöt sig till X-Men. Med sin starka respekt för tradition och moral gör Dust sitt bästa för att samarbeta med sina lagkamrater.


Bilal "Nightrunner" Asselah är en fransk-algerisk muslim bosatt i en förort till Paris. I februari i år gjorde han sin debut som Le Batman de Paris, en suvrän parkour-atlet med en Batman-liknande dräkt. Nightrunner avvisar hat och rädsla, bekämpar ondskan vart den än dyker upp och vill vara en förebild för ungdomarna som växer upp i de fattiga och segregerade förorterna utanför Paris.

I januari i år kom första numret av Buraaq, ni kan gratis ladda ner de två första numrena på tidningens hemsida Bakom tidningen står bröderna Adil och Kamil Imtiaz. I en intervju säger Adil:

- Under de senaste åren har vi sett en växande misstro mot muslimer och islam, till stor del beroende på propaganda i media och på andra håll. Något måste göras, vi behövde höra en annan röst. Vi tyckte tiden var mogen för en muslimsk superhjälte med ett budskap och med inslag av mystik, action och äventyr. Så föddes idén om Buraaq och SplitMoonArts grundades.

- Som amerikan, kan jag inte tigande se hur de principer som vår nation byggdes på avsiktligt attackeras. Alla de på sanningens, rättvisans och fredens sida måste gå samman oavsett ras, hudfärg eller tro. Jag tror verkligen att godheten är universell, precis som ondskan, tillägger Kamil.

1 kommentar:

Sufi sa...

kanske det är bra för våra barn skulle växa upp med muslimska hjältar i ställt växa upp med icke muslim hjältar...