söndag 4 mars 2012

Kodjo Akakpo - den vänlige busschauffören

Den filosofiskt lagde  busschauffören Amos Makajula i Uppsala blev 2009 vald till Årets Upplänning I en intervju med Upsala Nya Tidning (UNT), där han beskrivs som "mannen med det stora leendet och de vänliga orden", sa han:

- Jag säger ofta att alla mina resenärer är VIP. Att de är viktiga för mig, oavsett vilka de är. Om jag stannar och väntar in någon som springer till bussen och de tackar mig för att jag inte åkte i väg brukar jag säga: "jag var tvungen att göra det, för du är viktig".

I lördagens Östersundsposten (ÖP) finns en artikel om Kodjo Akakpo (se bild), en man som har mycket gemensamt med Amos. De har båda sina rötter i Afrika, Kodjo i Ghana och Amos i Tanzania. Och de är båda busschaufförer. Men likheterna slutar inte där. Båda har också engagerat sig i arbetet för de mindre lyckligt lottade i världen. Amos arbetar för Uppsalas hemlösa och Kodjo driver i samarbete med Stadsbussarna i Östersund välgörenhetsorganisationen Kodjo's Charity Foundation, som hjälper till med att färdigställa skol- och sanitetsbyggnader för barn i Ghana.

De som är boxningsintresserade, och lite till åren komna, kanske känner till att Kodjo åren 1990-1992 tog hem tre SM-guld i lätt flugvikt för BK Älgen Det kan ni läsa mer om i artikeln Den boxande busschauffören

ÖP:s läsare utser sedan 1993 Årets Jämte. Enligt ÖP skall utmärkelsen gå till den eller de länsbor som under året varit ett gott exempel på optimism, framåtanda, stridbarhet, klurighet och alla andra goda egenskaper som präglar provinsens invånare. Vinnarens prispengar skall skänkas till välgörande ändamål. Det låter ju som om Kodjo är som klippt och skuren för utmärkelsen.

En god vän till mig i Östersund, som tipsade om artikeln i ÖP, skrev i ett e-brev:

"Jag brukar se Kodjo på stan ganska ofta och har även åkt buss med honom flera gånger. Han smittar med sitt vänliga leende så det håller i sig i flera veckor!"

Även ett leende är välgörenhet.

2 kommentarer:

Jan sa...

Tack för ännu ett intressant inlägg om Östersund.

Med dina positiva inlägg är du en god talesman för staden och borde utses till Republikens konsul i Uppsala.

Fatimah Ayyad sa...

Men gud vilken söt en (vilka söta två)! Sådana busschaufförer bör det finnas fler av! Skånetrafiken har banne mig fortfarande ett och annat att lära...