onsdag 28 mars 2012

The Musalman - världens enda handskrivna tidningPreservation of a dream, en dokumentärfilm från 2011 av Ishani K. Dutta om tidningen The Musalman Dutta har gjort en rad filmer och grundade år 2000 företaget Carrot Film

The Musalman är förmodligen världens enda nu existerande handskrivna dagstidning. Tidningen grundades 1927 av den nuvarande chefredaktörens farfar. Den skrivs på urdu, ett språk som talas av över 100 miljoner människor, främst i Pakistan och Indien. Redaktionen har sitt säte i Chennai i södra Indien, som är en av landets största städer.

Den fyrsidiga tidningen framställs av sex personer, fyra av dessa är katibs, kalligrafer. Det handskrivna originalet fotograferas och tidningen trycks sedan i en tryckpress. Antalet prenumeranter är strax över 20 000. Första sidan innehåller nationella och internationella nyheter, mittuppslaget är reserverat för lokala nyheter och sista sidan bevakar sporthändelser. I nedre högra hörnet på första sidan lämnar man in i det sista ett tomt utrymme för eventuella breaking news. Förutom att vara ett språkrör för den minoritet muslimer som talar urdu i Chennai, så är bevarandet av traditionen med urdu-kalligrafi oerhört betydelsefull.

- Kalligrafin är The Musalmans hjärta. Tar vi bort den finns inget kvar, säger chefredaktören Syed Arifullah.

1 kommentar:

umm abdurrahman sa...

häftigt!