torsdag 27 september 2012

Humor och återhållsamhet


Inför riksdagsvalet 2010 gav muslimska socialdemokrater ut tidningen Islam & Politik. Ledaren avslutades med följande ord:

"Vi vill vara med i diskussionen om muslimers ställning i samhället - men göra det på våra villkor och föra diskussionen utifrån frågor som vi tycker är relevanta. Samhället måste sluta tvinga oss att arbeta heltid med att diskutera handskakningar, Vilks och burka, och istället låta oss tillsammans lösa de verkliga utmaningarna i samhället. Och det är det den här tidningen handlar om."

Jag vet att många svenska muslimer är aktiva i olika partipolitiska- och samhällsorienterade organisationer, där de träget utför ett gott arbete utan större uppmärksamhet - det gråtrista och tålmodiga vardagsslitet som är en förutsättning för alla väl förankrade förändringar i ett demokratiskt samhälle. Men när svenska muslimer syns i media är det inte detta arbete som får uppmärksamhet. Och att så är fallet kan inte enbart skyllas på media.

Nyligen hölls demonstrationer i Stockholm och Malmö mot en tarvlig och taffligt gjord film där profeten Muhammed hånas. I det sammanhanget skrev Imam Ali Islamic Center i Stockholm ett brev till bland annat utrikesminister Carl Bildt och föreslog, "på alla[sic!] svenska muslimers vägnar", att en hädelselagstiftning skulle återinföras i Sverige. För fem år sedan demonstrerades det på flera ställen i landet, även här i Uppsala, mot publiceringen av muhammedkarikatyrerna. Om svenska muslimer ska slippa "arbeta heltid" för att försvara sin religion och profet mot kritik och direkt tarvliga angrepp och istället lägga kraft på att "lösa de verkliga utmaningarna i samhället", så behövs det nog ett annat och mer framgångsrikt förhållningssätt. Kanske kan en ledare i Tro & Politik undertecknad av Mohammad Fazlhashemi ge lite vägledning.

Se även Humor är bästa vapnet mot islamofobernas nidbilder av Mohammad Fazlhashemi.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Någorlunda relaterat...Charlie Hebdo som nu står på yttrandefrihetens barrikader har inte alltid varit så modig.

"His (Siné) article and cartoons in the magazine Charlie Hebdo relating to Jean Sarkozy's marriage to Jessica Sebaoun-Darty, the Jewish heiress, touched off a controversy, after journalist Claude Askolovitch described them as anti-Semitic.[2] The magazine's editor, Phillipe Val, ordered Siné to write a letter of apology or face termination. The cartoonist said he would rather "cut his own balls off", and was promptly fired.[3] Both sides subsequently filed lawsuits, and in December 2010, Siné won a 40,000-euro court judgment against his former publisher for wrongful termination."

http://http://en.wikipedia.org/wiki/Sin%C3%A9

RJK:)

Svarten sa...

RJK

Kul att du fortfarande tittar in ibland - och ännu roligare är att du lämnar ett avtryck efer dig :-)

Anonym sa...

Kass länk men det är bara att googla på Siné, en klart mer intressant karikatyrist än den där "swedish cartoonist" som det snackas så mycket om. (Jag har redan glömt vad han heter.)

Ha det bra, morfar:)

RJK