söndag 9 september 2012

Maja Hagerman fick årets DisaprisMaja Hagerman presenterar sin bok Försvunnen värld: Om den största arkeologiska utgrävningen någonsin i Sverige, den när nya E 4:an skulle dras mellan Uppsala och Tierp.

Under gårdagen präglades hela Uppsala av Kulturnattens 650 programpunkter. Själv tillbringade jag större delen av dagen med min höggravida dotter. Särskilt mycket kultur blev det inte för vår del, vi satt mest och pratade, vilket i och för sig är en utdöende kulturyttring i dagens högteknologiska samhälle. Men vi hann i alla fall med att kolla in en dancehall grupp från Gottsunda som hon tidigare var instruktör för. Och polisen uppgav att de haft en lugn kväll, ungefär som en vanlig vardag.

Maja Hagerman var i stan igen. I januari var hon här för att promoveras till hedersdoktor vid Uppsala universitet, i går fick hon Disapriset För Upsala Nya Tidning berättade hon att hon just nu skriver på en ny bok om rasbiologisk forskning, en uppföljare till Det rena landet som kom i nytryck förra året. Den kommande boken handlar om

"Hans K S Günther. En tysk, som flyttade till Norge, där han gifte sig; som bodde några år i Uppsala i mitten av 1920-talet och sedan flyttade tillbaka till Tyskland. Där blev han ledande rasbiolog, en av de absolut viktigaste för nazisternas uppfattning om Norden och den nordiska idealmänniskan.", för att citera UNT.

Inga kommentarer: