torsdag 6 september 2012

Wadjda - premiär för saudiarabisk långfilmVärldens första biograf öppnades i Paris 1895 av bröderna Lumière. När den första legala biografen öppnas i Saudiarabien återstår att se, sådana dekadenta moderniteter är nämligen förbjudna i landet. Dock har vad som sägs vara den första spellångfilmen som helt producerats i Saudiarabien nyligen haft premiär vid filmfestivalen i Venedig.

Filmen Wadjda (trailer) handlar om en 11-årig flicka som drömmer om att äga en cykel, något som inte anses acceptabelt för saudiska flickor. Regissören är Haifaa al-Mansour, Saudiarabiens enda kvinnliga filmregissör, som tidigare gjort tre kortfilmer och en dokumentär. Hon har i olika sammanhang berättat om alla de problem hon som kvinna stötte på i samband med inspelningen av Wadjda. På grund av de extremt strikta umgängesreglerna mellan män och kvinnor hände det att hon vid filmandet av utomhusscener fick sitta gömd i en buss och ge regi via telefon till en manlig assistent. Hon har även sagt att det var först under filminspelningen hon upptäckte folklivet på gatorna i huvudstaden Riyadh, eftersom hon som kvinna inte fritt kunnat vandra omkring i staden.

Waad Mohammed, som spelar Wadjda i filmen, tycker att hennes rollkaraktär är mycket realistisk.

- Jag gillar att göra enkla saker. I själva verket är karaktären i filmen mycket lik mig. Jag gillar att cykla, jag gillar att spela fotboll och sånt.

Haifaa al-Mansour säger att Saudiarabiens yngre generation är helt annorlunda än hennes egen.

- Vi hoppas att de ser sig själva som en del av en större värld och att de kommer försöka öppna upp landet ännu mer.

Se även Saudi film charms Venice EuroNews

Inga kommentarer: