onsdag 31 oktober 2012

Långfilm av Karzan Kader: Bekas



Den 9 november har Karzan Kader världspremiär på sin långfilm Bekas (recension) hos Stockholm filmfestival

- Jackie Chan var den som fick mig börja älska film, Quentin Tarantinos filmer fick mig att förlora mig fullständigt i film och Josef Fares fick mig att inse att även vi med utländsk härkomst från förorten kan göra stora saker, sa Karzan Kader när Upsala Nya Tidning intervjuade honom i oktober 2007.

Kader föddes 1982 i den irakiska delen av Kurdistan. Efter elva månader på flykt med sin familj kom han till Sverige, där han efter en tid i Karlskoga hamnade i stadsdelen Gottsunda i Uppsala. Numera bor han i stockholmsförorten Alby. Han har gjort massor av kortfilmer, bland annat Bekas, som är en prisbelönad förlaga till hans första långfilm med samma namn.

- Bekas är min revansch. Jag är inte den rädda pojke som flydde längre, inte heller den explosiva tonåringen som kompisarna kallade "blattespielberg". Jag visar på en väg. Kan jag göra film så kan alla som vill tillräckligt mycket, sa han nyligen i en intervju i UNT (som tyvärr inte finns på nätet).

tisdag 30 oktober 2012

Brothers: A tale of two sons



Nu börjar det äntligen dyka upp lite mer information om filmregissören Josef Fares dataspel Brothers: A tale of two sons, som han utvecklar tillsammans med Starbreeze i Uppsala. Till skillnad från Starbreezes tidigare skjutglada och mycket våldsamma spel handlar det nu om en saga där två bröder är på jakt efter "livets vatten", den enda medicin som kan rädda livet på deras sjuka far. För att klara uppgiften måste bröderna övervinna olika hinder. Ständigt nya uppgifter och lösningar, inget det andra likt.

– Det stör mig i spel att det är samma sak om och om igen. Många är för långa, man kan lätt klippa bort flera timmar, säger Fares till spelsajten FZ som fått en förhandstitt på spelet.

Även spelsajten IGN har haft möjlighet att titta närmare på spelet och är mycket imponerade:

"Det är en av de mest inspirerande och engagerande berättelser som någonsin setts på ett nedladdningsbart spel, oavsett om du övertygar ett troll att slänga dig och din bror över en avgrund eller bara sitter sysslolös på en bänk och beundrar det vackra berget i fjärran som du snart kommer att bestiga."

Gametrailers har gjort en videointervju med Fares.

Spelet släpps våren 2013 till PC, Xbox 360 och PS3.

söndag 28 oktober 2012

Miss Li: Här kommer natten

Miss%20Li%20-%20H%C3%A4r%20kommer%20natten

Miss Li gör en fantastisk version av Pugh Rogefeldts gamla 60- tals hit. Mot slutet av sången knottrar sig huden och jag glömmer nästan bort att andas. Breathtaking!

torsdag 25 oktober 2012

Dokumentär: Exorcism inom den katolska kyrkan



Exorcism inom den katolska kyrkan har fått ett nytt uppsving, under de senaste 20 åren har antalet präster som ägnar sig åt denna form av djävulsutdrivning ökat tiofalt i Italien. Enligt en representant för prästerskapet beror ökning på att den kristna tron har försvagats och vidskepligheten ökat. Han hävdar också att de omfattande pedofilskandalerna inom katolska kyrkan är djävulens verk. Exorcism utförs även av frilansande personer som inte är prästvigda.

Stockholms katolska stift skrev i ett pressmeddelande från november 2010:

Efterfrågan på exorcism ökar, vilket ökar behovet av exorcister. Efter andra Vatikankonciliet minskade efterfrågan, och många stift har inte haft någon exorcist, även om man är skyldig att ha en enligt den kanoniska lagen. Men nu har önskemålen om exorcism ökat, såväl i Europa som i andra delar av världen, vilket inte minst stiftet Roms chefsexorcist, fader Gabriele Amorth, sedan nästan 25 år vittnat om.

Min första lergryta


I går köpt jag min första lergryta Naturligtvis blev det en tysk Römertopf, det smått legendariska varumärket som på 70-talet började invadera svenska kök. Fråga någon 55+ om de har en lergryta hemma och svaret blir med stor sannolikhet "ja", eventuellt med tillägget, "vart den nu står". Men under senare år har intresset för lergrytor vaknat upp på nytt och det har kommit några kokböcker, först ut i den nya vågen var Laga mat i lergryta från ICA provkök. Även på nätet finns det recept

Jag köpte lergrytan hos Clas Ohlson i Uppsala för 229 kronor, vilket måste ses som ett mycket bra pris för en Römertopf. På tyska sajter kostar samma gryta betydligt mer, hos Kochform är priset 35,95 euro (325 kronor) och då tillkommer fraktkostnaden för denna tungviktare på 2,5 kilo.

tisdag 23 oktober 2012

Ny bok: Sveriges historia 1920-1965

"Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade."


Lyssna: Nya Vågen : Tv-tittandets framtid 20121023 14:03

Maja Hagerman, författare och vetenskapsjournalist, diskuterar den näst sista delen (provläs) i Norstedts pågående serie Sveriges historia med Lars Ilshammar, samtidshistoriker och chef för Arbetarrörelsens arkiv. Inslaget börjar 26.50.

söndag 21 oktober 2012

MasterCard visar riktningen mot Mecka



MasterCard kommer inom kort att i samarbete med Al Hilal Bank introducera ett bankort med inbyggd kompass som visar riktningen mot Mecka.

Med hjälp av klockor, mobilappar, internet, och allt vad det nu kan vara, är det numera i det närmaste omöjligt för en seriös, gudsfruktande muslim att missa de fem dagliga tidsbönerna. Därför förstår jag mig inte alls på de muslimer som håller på att tramsa om införandet av böneutrop från minareter. Det är tradition, säger de. Men att kalla till bön med hjälp av mikrofon, förstärkare och högtalare är en "tradition" som endast sträcker sig några decennier bakåt i tiden. Om man skickar upp en muezzin, manlig eller kvinnlig, i minareten och kör unplugged, då förstår jag argumentet om tradition och är beredd att stödja förslaget om böneutrop. Annars inte.

Se även Böneutrop och lyssna på Magdi Abdelhadi i SR P1: Sommar Tre minuter in i programmet ger han uttryck för sina tankar om detta med böneutrop.

lördag 20 oktober 2012

Jag är nyförälskad

När jag första gången såg en stavmixer dyka upp i tv-rutan i något matprogram, så tänkte jag; ännu en fullständigt onödig kökspryl. Men det var då det. Efter att ha sett hur stavmixern dök upp i det ena receptet efter det andra började jag sakteligen ompröva mitt ställningstagande. Kanske, ändå. För några dagar sedan kapitulerade jag och köpte min första stavmixer. Nu förstår jag inte hur jag så länge klarat mig utan detta absolut nödvändiga köksredskap. Det har faktiskt blivit så att jag börjat välja maträtter med stavmixern som utgångspunkt. En slät och krämig soppa fixar jag numera på några minuter, en fruktdrink på nolltid.

I dag blir det laxbiffar med räksås i hamburgerbröd till lunch. Naturligtvis använder jag staven för att göra laxfärsen. Räkorna grovhackas och rörs ner i såsen. Vänder biffarna i ströbröd, så de får en krispig stekyta. Mums!

torsdag 18 oktober 2012

Yuna LIVE! at Amoeba, Hollywood



Ja, då var det alltså dags för en video med Yuna igen. Jag har tappat räkningen på hur många inlägg jag lagt upp med henne, men ni kan ju alltid kolla upp det genom att klicka nedan vid "Etiketter". Inspelningen gjordes den 26 juni i år - på min födelsedag :-)

onsdag 17 oktober 2012

Hopp om tillfrisknande för Malala Yousufzai


Den indiske sandskulptören Sudarshan Pattnaik skapade i går på en strand i den östindiska staten Orissa en skulptur tillägnad den pakistanska 14-åriga aktivisten Malala Yousufzai. Enligt de senaste rapporterna från sjukhuset i Storbritannien där Malala vårdas, finns det goda möjligheter att hon återhämtar sig från skadorna som uppstod då terrorister sköt henne i huvud och hals med tre skott.

Läs mer om Malala genom att klicka nedan vid "Etiketter".


Sandskulptur av Sudarshan Pattnaik

tisdag 16 oktober 2012

Tariq Ramadan om salafister


I dag publicerade Tariq Ramadan artikeln Terrorism, Salafi Jihadism and the West Jag har översatt ett litet stycke:

Jag har ofta sagt, det som outtröttligt måste upprepas: Dessa små grupper representerar inte islams värdegrund, deras handlingar är öppet anti-islamiska, och kan bara fördömas. Det finns ingen grund för dödandet av oskyldiga, för attacker mot civila och offentliga institutioner. Även om kritik mot staten Israel, liksom någon annan stat, är legitimt och försvarbart kan det inte under några som helst omständigheter ursäkta antisemitism, vilken även är anti-islamisk. I själva verket har erkända muslimska lärda (både sunniter och shiiter), tillsammans med den överväldigande majoriteten av vanliga troende, tydligt fördömt de extrema salafi jihadisternas våldshandlingar, vart de än stuckit upp sina fula trynen. Världen måste lyssna till detta budskap och muslimerna måste upprepa det hela tiden. Om detta måste vi vara mycket tydliga.

måndag 15 oktober 2012

Fetaostens dag


Jag är uppväxt på getost. Hemma stod det alltid en Höganäskruka på en hylla i potatiskällaren och väntade på leveransen av getost för att lägga i saltlake. Mamma köpte den från bönderna i trakten. Jag kan inte påminna mig om att hon någonsin använde den i matlagningen, utan vi fick en skiva att äta rakt upp och ned eller på smörgås. Jag älskade det. Och gör det fortfarande.

När jag flyttade hemifrån och hamnade här i Uppsala blev det ingen getost under några år. Inte förrän jag fick tips om en grekisk butik i ett hörn av Vaksalatorget. Där kunde man köpa något som kallades feta, en get- och fårost importerad från Grekland. Jag var under flera år stamkund där. Nu finns osten sedan många år tillgänglig i de flesta butiker och jag äter den ofta. Senast i går, då frukosten bestod enbart av feta och gröna oliver.

Sedan den 15 oktober 2007 är det endast get- och fårost tillverkad i Grekland som får kallas för feta, det har EU bestämt. Det tycker jag är ett bra beslut. Och det är alltså därför vi uppmärksammar fetaosten lite speciellt just i dag. Nu på morgonen firar jag med en nygräddad frukostbaguette med isbergssallad, chilifyllda gröna oliver, rödlök, tomat och - feta!

När jag googlade på recept fetaost fick jag 1 470 000 träffar När jag googlade recept falukorv, av EU utnämnd till "garanterad traditionell specialitet", fick jag endast 252 000 träffar

Matkulturen förändras - och vi med den.

Om avbildningar av profeten Muhammed

From the literal to the spiritual av Wijdan Ali har jag tidigare lagt ut på bloggen, men den länken har plockats bort från nätet. Jag tycker denna del av konsthistorien är viktig att uppmärksamma i dessa tider och lägger således ut den igen. I texten behandlar hon 500 års utveckling av porträttmålningar föreställande profeten Muhammed, från 1200-talet till det Osmanska riket på 1600-talet. I slutet av texten finns ett antal exempel på målningar avbildade i färg.

fredag 12 oktober 2012

Pakistan: Allmän bönedag för Malala Yousafzai



Bilder från Pakistan i går.

I dag har det i Pakistan utlysts en allmän bönedag i skolor, moskéer, kyrkor och tempel för 14-åriga Malala Yousafzai, som i tidags sköts i huvudet av talibanska terrorister när hon var på väg hem från skolan (se tidigare inlägg). Enligt en talesman för läkarna på militärsjukhuset där hon vårdas är det kommande dygnet avgörande för hennes tillstånd. Malala uppmärksammades internationellt redan som 11-åring då hon skrev dagbok för BBC (skrolla ned för att läsa den från början) om livet under talibanernas skräckvälde i Swatdalen i Pakistan.

Källa: Malala Yousafzai: Pakistan observes day of prayer BBC

Expo om Hizb ut Tahrir


Den antidemokratiska islamistgruppen Hizb ut Tahrir är på väg att etablera sig i Sverige. Organisationen som är förbjuden i flera länder är känd för sitt demokratiförakt och för att sprida antisemitism, skriver Expo i artikeln Antisemitiskt islamistparti etablerar sig i Sverige

Se även Daniel Poohls artikel på SVT Debatt, Antirasister måste sluta blunda för extrem islamism

onsdag 10 oktober 2012

Pakistan: 14-årig fredsaktivist skjuten av terrorister



En dokumentärfilm från 2010 om den då 12-åriga fredsaktivisten Malala Yousufzai

För några veckor sedan riktades världens blickar mot Pakistan och upprördes över hur en ung flicka, Rimsha Masih, anklagades för hädelse Enligt rykten som cirkulerat har Rimsha med familj flytt till Norge och för ett par dagar sedan publicerades denna artikel, som hävdar att ryktena bekräftats.

Nu kommer nyheter från Pakistan att beväpnade män stoppade bussen som 14-åriga Malala Yousufzai, tillsammans med två kamrater, färdades i på väg hem från skolan. Efter att männen försäkrat sig om att det var Malala sköt de henne i nacken och huvudet. Hon fördes till sjukhus för omedelbar operation och det uppges att skadorna inte är livshotande. Hennes kamrater skadades också vid attacken (se video).

Malala är känd för sitt engagemang för rätten till utbildning och kampen för stabilitet i det distrikt, Swat, där hon bor och som tidigare kontrollerats av talibaner. Hon har flera gånger utsatts för mordhot och har haft beskydd av obeväpnade livvakter. I december förra året tilldelades hon ett nyinstiftat nationellt fredspris och var även nominerad till The International Children's Peace Prize

Lyssna: 14-årig pakistansk aktivist sköts i huvudet

tisdag 9 oktober 2012

Iman Aldebe bloggar för TV3


Iman Aldebe bloggar för TV3 under perioden oktober - december, det vill säga, så länge den svenska versionen av designertävlingen Project Runway pågår. Klicka vid "Etiketter" för fler inlägg om Iman.

måndag 8 oktober 2012

Några ord från Hamza Yusuf


Våra samfund behandlar för närvarande många allvarliga frågor; självmordsbombningar, sekterism, inbördeskrig, våra stora lärda i det förflutna får sina kroppar uppgrävda ur sina gravar och skändas, mentalt outvecklade tonårsflickor anklagas för hädelse, ambassader förstörs och ambassadörer dödas eller hotas, ... listan fortsätter. Som ett resultat av att galenskapen i vårt samhälle ökar, har jag för första gången sedan jag blev muslim för 35 år sedan, hört vädjanden såsom, "Hjälp min son - han har lämnat islam, hjälp min dotter - hon har en kris i sin tro." Jag får nu brev och e-post som begär att jag pratar med muslimska ungdomar som inte längre identifierar sig med vår tro. Tyvärr finns det hårdhjärtade hatare bland våra medlemmar som driver människor från moskéerna och gör den vackraste läran i världen till något fult.

Ur Sticks and drones may break our bones, but Fitna really hurts us av Hamza Yusuf

Tack till Tasnim

söndag 7 oktober 2012

Tariq Ramadan om yttrandefrihet och hädelse


The Independent ställer This week's big questions till Tariq Ramadan

Hur ska de demonstranter bemötas som reagerade våldsamt på filmen som förolämpar Mohamed?

Demonstranterna gick rakt in i fällan som gillrades av de som startade det hela. De bokstavstrogna salafisterna försökte mobilisera folket mot "USA" genom att använda en typ av religiös populism baserad på en förenklad och farlig generalisering: Amerikaner hatar oss och vi är bättre muslimer när vi förkastar dem. Det bästa svaret hade varit att ignorera videon och förena sig med alla människor (muslimer och människor av andra religioner och de utan religion) som vill skydda yttrandefriheten och samtidigt be människor att använda denna rättighet på ett anständigt, respektfullt och rimligt sätt.

Ska länder i västvärlden väcka åtal för hädelse mot religioner?

Jag tror inte att åtal för hädelse kommer att förändra någonting. Den nuvarande rättsliga ramen är tillräcklig och vi måste skydda våra rättigheter, samvetsfrihet och yttrandefrihet. Förutom dessa rättigheter, måste vi utbilda människor att lära sig att anlägga ett etiskt beteende när de njuter av friheten. Bara för att något är lagligt betyder det nödvändigtvis inte att det alltid är bra; du kan förlöjliga någons lidande (vilket är lagligt) men det är inte riktigt etiskt. Detsamma gäller för sinne för humor; om du drar ett skämt och du är den ende som skrattar, då är det inte längre ett skämt. Endast utbildning kan hjälpa oss att hantera mångfalden positivt.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Se även "Muslimer burde ha ignorert filmen" Dagsavisen

Kockens: Kryddor från Rosengård


Mångfaldsprojektet Kryddor från Rosengård har nu fått ett nytt tillskott. Förutom tv-programmen, vandringsutställningen, böckerna med matrecept och desserter, lanserar Kockens denna vecka sex kryddblandningar som kan köpas hos ICA, COOP, Willys och City Gross.

- Vi har fått ett fantastiskt gensvar från inköparna på kedjorna. Många svenskar har sina rötter i de aktuella regionerna och förhoppningsvis kan denna lansering hjälpa till att sprida deras matkultur i Sverige, säger Johan Tornakull, Vice VD på Kockens.

fredag 5 oktober 2012

Kärlek och fred istället för hat och rasism



I augusti uppmärksammade jag en affischkampanj i USA som dragits i gång av American Freedom Defense Initiative under ledning av den notoriske islamofoben Pamela Geller. Nu har två kristna organisationer och en judisk,  Rabbis for Human Rights, startat motkampanjer på temat fred och kärlek. Deras affischer sätts upp i New Yorks tunnelbana i direkt anslutning till Gellers hatfyllda budskap. Ett alldeles utmärkt initiativ.


Till vänster den kristna affischen bredvid Gellers hatfyllda budskap

onsdag 3 oktober 2012

Filmarkivet: SF Veckorevy från 1955


Har ni inte redan besökt Filmarkivet, så är det dags nu. "Hundra år i rörliga bilder", som berättar vår svenska historia i allt från reklamfilmer till dokumentärer. Bilden ovan är hämtad från Svensk Filmindustris veckorevy från 29 november 1955 och presenteras så här:

"Vi flyger till Bagdad". SAS resebyrå i Stockholm säljer biljetter till Främre orienten. Premiärplanet, en DC 6:a, lämnar Bromma och landar i Bagdad. Gatubilder med rikt folkliv, moské, pontonbro över Tigris och slottsruinen Stesikon med 37 m högt valv. Svenska turister sover i det fria på hotelltak. Lunch i flygplanet på väg till Damaskus. Panorering av staden. Modern och gammal stadsdel. Besök i en moské. Minareter. Planet på väg till arabiska delen av Jerusalem. Maria Magdalenas grav. Omarmoskén. Oljeberget. Triumfport. Klagomuren. Getsemane. Uppståndelsekyrkan på Golgata. Taggtrådsstängsel mellan judiska och arabiska stadsdelar.

...och avslutningsvis några korta filmsekvenser från Beirut.

Rupa & The April Fishes: Metamorphosis



I går släppte Rupa & the April Fishes sitt nya album Build Enligt pressmeddelandet kan vi som inte bor i nordamerika ladda ner albumet först den 15 oktober. Till dess får vi hålla till godo med denna första video och ett par sånger jag postade för nästan två veckor sedan.

tisdag 2 oktober 2012

TV-serie: Torka aldrig tårar utan handskar



Torka aldrig tårar utan handskar, SVT:s nya dramaserie av Jonas Gardell börjar sändas måndagen 8 oktober. Serien utspelar sig i Stockholm på 1980-talet, då de allra modigaste bögarna precis börjat komma ut ur garderoben. Svenska Dagbladets recension av Gardells bok Torka aldrig tårar utan handskar (provläsning), den första delen i en triologi.

Se även Tänk vad lite man visste Aftonbladet

Böneutrop


En muezzin, böneutropare

För några år sedan - vid närmare eftertanke var det faktiskt ganska många år sedan - besökte jag Istanbul. Jag tog en charterresa med ospecifierat boende och hamnade på ett litet skrutthotell i ett centralt beläget, tättbebyggt område med livlig trafik. Ingen höjdare direkt. Men, so what. Jag hade inte tänkt tillbringa min vakna tid på hotellrummet. Första morgonen vaknade jag tidigt av ett sjuhelvetes oväsen. Jag blev genast klarvaken och ordentligt rädd. Vad hände? Var det krig? Jordbävning? Det tog ett tag innan jag insåg vad det var frågan om; på vardera sidan om hotellet låg små moskéer som med knastrande högtalare på full volym meddelade att det var dags för dagens första bönestund, fajr.

Nåväl. Det hade det goda med sig att jag kom upp tidigt varje morgon under semesterveckan och kunde upptäcka staden på egen hand. Redan efter första dagen hade jag dock tröttnat på alla påträngande och envisa försäljare som hela tiden hoppade på mig, så stora delar av dagarna tillbringade jag i Istanbuls moskéer. Där var jag fredad. Utom i Blå moskén, som var rena turistfällan.

I Egyptens huvudstad Kairo har jag aldrig varit. Där upplevs böneutropen från stadens cirka 4 500 moskéer av många som ett stort miljöproblem. Visserligen finns de somliga som anser att böneutropen är ett "himmelskt interferensmönster", men andra säger sig vara beredda att slita huden av kroppen när det sätter i gång. För några år sedan bestämde sig regeringen att göra något åt det kaos som råder vid böneutropen. Förslaget att skapa ordning och reda i Kairos kakofoni presenterades första gången 2004 och stötte genast på motstånd från böneutroparna. Kampen om kontrollen över mikrofoner och högtalare hade börjat.

- Egyptierna har problem med timing, sade för ett par år sedan en ansvarig minister till brittiska The Telegraph Han fortsatte:

- Våra mål är att exakt ställa in tiden för böneutropen, så de sker vid samma tidpunkt från varje moské och att kontrollera kvaliteten på de röster som kallar till bön.

Regeringen har påbörjade arbetet med att centralisera utropen, som skall styras från Radio Kairo med hjälp av små boxar som kopplades till högtalarsystemet i moskéerna. Motståndet är kompakt från moskéernas böneutropare och regeringens plan har inte varit särskilt framgångsrik.

En böneutropare som tilldelats en box hävdar att många av Radio Kairos utropare är dåliga. När en reporter från Egypt Independent frågade honom vad han gör åt det, svarade han:

- Jag rycker ur kontakten.



I Sverige finns det omkring 200 moskéer, men endast åtta är speciellt byggda för ändamålet. Alla är "tysta", böneutropen sker endast inne i byggnaden. Men det kan bli ändring på det. Ismail Okur, ordförande i Islamiska föreningen, har lämnad in ett så kallat medborgarförslag till Botkyrka kommun om tillstånd för moskén i Fittja att ha böneutrop. Kommunens samhällsbyggnadsnämnd har tittat närmare på förslaget och har i en skrivelse sagt att det är "bullernivån och tidpunkten och frekvensen för bullret som kan vara relevant i en bestämmelse, inte vad det är för budskap som förmedlas." Kommunfullmäktige vill inhämta synpunkter från kommuninvånarna innnan de fattar beslut i ärendet.

Det enda parti i kommunen som är uttalat negativ till förslaget är kristdemokraterna, som hänvisar till en paragraf i Botkyrkas ordningsföreskrifter där det står att "propaganda eller andra budskap som riktar sig till personer på offentliga platser, får inte ske genom högtalare eller liknande utan tillstånd av polismyndigheten", skriver tidningen Dagen

Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, säger till Svenska Dagbladet att frågan om böneutrop inte är någon stor sak för rådet.

- Vi har klarat oss så länge utan och det har gått bra.


En böneutropare är tradition - högtalare en innovation.

När profeten Muhammed 622 flydde från Mecka till Medina och grundade den första muslimska församlingen byggdes även en moské och dess förste böneutropare var Bilal ibn Rabah, en frigiven etiopisk slav. De fem dagliga bönerna är en av islams fem grundpelare och utgör således en mycket viktig del av religionen. Böneutropen är en central del av islams tradition. Dagens sätt att kalla till bön, adhan, skiljer sig dock från traditionen genom att man numera använder högtalare för att göra sig hörd, medan man tidigare körde unplugged. Det har alltså skett en avgörande förändring under de senaste decennierna, en anpassning till de rådande förhållandena med en högre bullernivå.

Hur relevant är det att i dag använda sig av böneutrop, när en klocka i Sverige är var mans (och kvinnas) egendom och de exakta bönetiderna är lätt åtkomliga?