måndag 17 december 2012

Disney, Kalle Anka, Alice Bah och SVTDet blev några tidningsrubriker och en massa surr på olika nätforum när det blev känt att Disney klippt bort sekvenser ur SVT:s jul med kallijanka, som små barn säger. Den kommunikationsansvariga för Disney i Norden förklarar klippen så här, enligt SVT:

– Det är mer en självsaneringssak för Disney. Disney tycker att dockan kan upplevas som stereotyp och fördomsfull. Den blonda dockan upplevdes också som en stereotyp bild i det sammanhanget och båda dockorna togs därför bort. Detsamma gäller den judiska mannen.

Själv är jag så gammal och har ett sånt bra minne att jag fortfarande kommer ihåg vilka uppgifter som cirkulerade i mediakretsar för 20 år sedan, då Alice Bah av SVT utsågs som en av tre programledare i Disneyklubben I artikeln Ett imperium i girigaste laget från december 1998 påminns vi av Aftonbladet om hur snacket en gång gick:

"Disney reagerade mot att hon skulle leda det inköpta programmet Disneyklubben. Ingen sa det högt, men väldigt rediga rykten sa att Disney inte ville ha en svart programledare. Vilket självklart förnekades."

Inga kommentarer: